AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar handel met voorkennis bij TomTom, producent van navigatiesystemen. Dat liet TomTom donderdag weten.

Het onderzoek richt zich volgens TomTom op één persoon, die elke schuld van de hand wijst. Ook het bedrijf zelf is zich van geen kwaad bewust.

Doorzoeking
Het Openbaar Ministerie (OM), de FIOD-ECD en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben het bedrijf dinsdag bezocht voor een 'doorzoeking', zoals het OM dat noemt.

Volgens diverse bronnen van de Volkskrant richt het onderzoek zich op een financieel directeur van TomTom, Marco Houweling, die sinds 2003 bij het bedrijf werkt.

Aandeel
Op de beurs in Amsterdam maakten beleggers zich niet druk om het nieuws. Het aandeel TomTom steeg bijna 1 procent in het eerste uur van de handel.

Analisten menen dat het effect op TomTom beperkt zal zijn, omdat de zaak maar om een persoon draait. ''Het bedrijf loopt wel wat reputatieschade op. Dat is niet leuk natuurlijk'', aldus analist Paul Beijsens van Theodoor Gilissen.