NEW YORK - Op de effectenbeurzen in New York heerste woensdag onzekerheid over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. De belangrijkste graadmeters verloren net als dinsdag terrein.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 0,3 procent lager op 9712,28 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte ook 0,3 procent, tot 1057,08 punten.

De Nasdaq-index, waarin veel technologiefondsen zijn opgenomen, beperkte het verlies tot 0,1 procent op 2122,42 punten.

Bedrijvigheid
Wall Street kreeg aan het begin van de handel te maken met tegenvallers. De index voor inkoopmanagers in de regio Chicago daalde onverwacht naar 46,1 in september. Een stand van onder de 50 wijst op een afname van de bedrijvigheid. Analisten hadden juist rekening gehouden met een stijging naar 52 punten.

Sommige economen stelden woensdag dat de kansen op een sterk herstel van de Amerikaanse economie zijn verkleind, ondanks nieuwe cijfers die wezen op een kleinere krimp van de economie in het tweede kwartaal. De auto-industrie zou daar mede debet aan zijn.

Subsidie
Naar verwachting is de autoverkoop in september sterk gedaald doordat kopers van een nieuwe auto niet meer konden rekenen op een overheidssubsidie als zij hun oude exemplaar zouden inleveren.

Dit kan het pessimisme van de inkoopmanagers in het midden-westen van de Verenigde Staten verklaren. Maar beleggers kregen ook te maken met de melding van salarisverwerker ADP dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in september verder is afgenomen.

Nike
Cisco Systems, een grote fabrikant van netwerkapparatuur, was een van de belangrijkste stijgers onder de technologiefondsen met een winst van 1 procent, waardoor de Nasdaq het redelijk droog hield. Nike trok ook veel belangstelling. De sportartikelengigant presenteerde dinsdag na sluiting van de Amerikaanse effectenbeurzen meevallende winstcijfers. Beleggers beloonden dat met een koerswinst van ruim 7 procent.

Op de New Yorkse valutamarkt betaalden handelaren 1,4630 dollar voor een euro. In de Europese handel was dat nog 1,4620 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg met ruim 5 procent naar 70,30 dollar. Dit had te maken met een onverwachte afname van de benzinevoorraden in de VS.