LONDEN - De Amerikaanse voedingsmiddelengigant Kraft Foods heeft tot 9 november de tijd om een formeel bod uit te brengen op de Britse chocoladeproducent Cadbury. Na het verstrijken van de deadline hebben de Amerikanen een half jaar lang geen mogelijkheid om Cadbury in te lijven.

Dat heeft het Britse Takeover Panel, dat als arbiter optreedt bij overnames, woensdag bekendgemaakt.

Volgens de geruchten wil Kraft Foods een vijandig bod uitbrengen op Cadbury van ongeveer 11 miljard pond (12 miljard euro). Een eerder bod van Kraft, eigenaar van onder meer chocolademerk Milka en Philadelphia-smeerkaas, bestond uit contanten en eigen aandelen. Per aandeel Cadbury bood het concern 300 pence in contanten en 0,2589 nieuw aandeel Kraft. De Britten wezen het bod af.

Implicaties
Kraft zegt kennis genomen te hebben van het besluit van Takeover Panel en ''begrijpt de implicaties.'' Cadbury herhaalde niets te zien in het bod van Kraft. ''Cadbury heeft een sterke positie op de wereldwijde markt voor zoetwaren. We hebben vertrouwen in de strategie van Cadbury om alleen verder te gaan en te groeien'', zei president-commissaris Roger Carr.

Kraft is na het Zwitserse Nestlé het grootste levensmiddelenbedrijf ter wereld en is ook bekend van Lu, Toblerone en Côte d'Or. Cadbury maakt onder meer Dairy Milk-chocolade en Stimorol-kauwgum.