AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen wisten zich woensdagmiddag niet te herstellen na een tegenvallend cijfer over de industriële bedrijvigheid in Chicago, een van de grootste steden in de Verenigde Staten.

Wel werd een deel van de verliezen weggewerkt dankzij een kleinere dan verwachte krimp van de Amerikaanse economie.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,8 punten ofwel 0,3 procent lager op 311,35 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,3 procent tot 475,42 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,7 procent in.

Chicago
Kort na de handelsaanvang op Wall Street werd bekendgemaakt dat de inkoopmanagersindex voor Chicago daalde van 50 punten in augustus tot 46,1 punten in september. Analisten rekenden voor september op een stijging naar 52 punten. Een stand onder de 50 duidt op krimp.

Ook het Amerikaanse bruto binnenlands product nam af, maar een stuk minder dan verwacht. De Amerikaanse economie kromp in het tweede kwartaal met 0,7 procent, waar analisten rekenden op een daling van 1,2 procent.

Herstel
Het cijfer over Chicago zorgde voor nieuwe onzekerheid bij beleggers over de kracht van het ontluikende economische herstel.

Vrijwel alle fondsen in de AEX-index leverden in. Grondstofgerelateerde bedrijven, die als eerste profiteren van een aantrekkende economie, behoorden tot de sterkste dalers. Staalconcern ArcelorMittal leverde 1,7 procent in, olieconcern Shell daalde 1,3 procent.

ING
Bank en verzekeraar ING (plus 3,1 procent) boekte een van de weinige noemenswaardige winsten.

Volgens minister Bos (Financiën) vallen de verliezen op de portefeuille risicovolle Amerikaanse kredieten die de staat van ING overnam lager uit dan in het in januari geschetste 'basisscenario'. De staat verloor tot dusver 7,7 miljoen dollar op de portefeuill die een omvang heeft van circa 30 miljard dollar.

Euro
De euro noteerde 1,4620 dollar tegen 1,4550 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. De olieprijs steeg met ruim 3 procent tot 68,80 dollar per vat, toen bleek dat de Amerikaanse benzinevoorraden vorige week onverwacht fors zijn geslonken.