NEW YORK - De effectenbeurzen in New York lieten dinsdag weinig overtuiging zien. De belangrijkste graadmeters leden kleine verliezen na positieve openingen.

Beleggers kregen te maken met cijfers die geen eenduidig beeld gaven over de ontwikkeling van de economie. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gepubliceerd door het onderzoeksbureau Conference Board, is in september onverwacht gedaald.

Daarentegen bleek dat de huizenprijzen in juli behoorlijk waren gestegen in de Verenigde Staten in vergelijking met de maand ervoor.

Overnames
De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot met een verlies van 0,5 procent op 9742,20 punten. De breder samengestelde S&P 500 noteerde 0,2 procent lager op 1060,61 punten. De index van de schermenbeurs Nasdaq zakte 0,3 procent tot 2124,04 punten.

Wall Street was maandag nog zeer positief gestemd nadat enkele grote overnames waren aangekondigd. De beurzen stevenen af op een goed kwartaal. De Dow-Jonesindex staat op een winst van ongeveer 16 procent. Sinds het vierde kwartaal van 1998 is een dergelijke stijging niet meer voorgekomen.

Huizenprijzen
De bouwsector profiteerde dinsdag van de cijfers over de huizenprijzen. Een index waarin huizenbouwers zijn opgenomen, de Dow Jones US Home Construction Index, steeg met 0,5 procent

Op basis van de zogenoemde S&P/Case-Shiller index, die de huizenprijs meet in twintig Amerikaanse steden, gingen de huizenprijzen met 1,6 procent omhoog ten opzichte van de maand daarvoor. Analisten hadden gerekend op een stijging van slechts 0,5 procent. De huizenprijzen gingen in de meeste gebieden omhoog, behalve in Seattle en Las Vegas. Handelaren maakten hieruit op dat de huizenmarkt in de VS lijkt te stabiliseren.

Home Depot
In de Dow-Jonesindex stonden de meeste fondsen op verlies. Doe-het-zelfketen Home Depot daalde het sterkst (1,6 procent), gevolgd door 3M (1,4 procent), Intel en Cisco (beide min 1,3 procent). Boeing steeg bijna 3 procent. Beleggers speculeerden erop dat het vliegtuigbouw- en defensieconcern veel kans maakt om alsnog een lucratieve opdracht voor de bouw van tankervliegtuigen in de wacht te slepen.

Op de valutamarkt in New York noteerde de euro 1,4570 dollar tegen 1,4550 dollar eerder op de dag in de Europese handel. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met 0,3 procent tot 66,62 dollar.