AMSTERDAM – Nog maar weinig beleggers durven vol overtuiging te beleggen in opkomende markten. Een gemiste kans, aldus Andreas Gummich, senior product specialist opkomende markten van DWS.

Door Belegger.nl

Beleggen in de opkomende markten lijdt fors onder de heersende algemene opinie. Het is té riskant en té ver weg. Aandelen uit ontwikkelde landen zijn een veel veiliger optie om geld in te investeren. Vooral in onzekere tijden als nu.

Maar die aanname is onjuist, zo stelt de productspecialist van DWS en wordt voor een deel nog eens versterkt door de media. ‘Opkomende markten zijn gewoon veilig en goed gereguleerd’, zo weet Gummich.

En juist die opkomende markten hebben nu een flinke rally achter de rug, waar westerse beleggers nauwelijks aan hebben deelgenomen. Zo laat de MSCI Emerging Markets Index sinds begin dit jaar een plus zien van bijna 110 procent. Daar steekt de winst van ongeveer 9 procent van de MSCI World Index wat magertjes bij af.

BRIC
‘Brazilië, Rusland, India en China, de BRIC-landen, zijn over het algemeen beter uit de crisis gekomen dan de Westerse markten. Zo had bijna geen enkele bank daar geïnvesteerd in gevaarlijke leningen, en zijn de bedrijfsmodellen sterk’, weet Gummich.

Als voorbeeld haalt hij China aan. ‘De twee grootste banken hebben vorig jaar miljardenwinsten geboekt, de automarkt is de grootste ter wereld en de retailmarkt laat een forse groei zien. Alles bij elkaar gaat het daar goed en is het een stabiele economie’, zo geeft hij aan.

Maar beleggers zijn conservatief, zo weet de productspecialist ook. ‘Ze zien de belangrijke rol van de opkomende landen wel, en dat die alleen maar in omvang zal blijven toenemen de komende jaren weten ze ook. Maar durven niet in te stappen’.

Verwerking
Dat komt volgens hem ook omdat de Europese beleggers nog in een verwerkingsproces zitten. ‘Ze hebben veel geld verloren, zijn het vertrouwen kwijt. Het is pure rouwverwerking’, aldus de Duitser. ‘Maar dadelijk zijn ze wel te laat.’

Volgens Gummich zijn de trends in de opkomende markten ook nog eens erg sterk. ‘Er worden miljarden uitgegeven aan infrastructuur, sporen en vliegvelden. Verder nemen de consumentenuitgaven toe. En die zullen ook blijven toenemen, want het inkomen en het welvaartsniveau laten een stijgende lijn zien’.

Toch wil Gummich de uitdagingen die de BRIC-landen nog voor de boeg hebben niet vergeten. ‘Natuurlijk voelen kunnen deze landen de druk van bureaucratie, corruptie en sociale onrust voelen. En een aanhoudende wereldwijde recessie zal ze ook geen goed doen. Maar ze hebben de seinen op dit moment wel op groen staan.’