AMSTERDAM - Een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten en nervositeit over de houdbaarheid van het economisch herstel drukte dinsdag op de aandelenbeurzen.

In Amsterdam bleef een kleine plus over dankzij winsten in de financiële sector. De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,2 punt ofwel 0,1 procent hoger op 312,12 punten.

De MidKap-index van middelgrote fondsen eindigde nagenoeg onveranderd op 474,13 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs moesten de graadmeters tot 0,4 procent terug.

BNP Paribas
Bank en verzekeraar ING en branchgenoot Aegon waren bovenin de AEX-index te vinden. Beide fondsen liftten mee met de Franse bank BNP Paribas, dat een aandelenuitgifte aankondigde voor aflossing van de staatssteun. Die stap wordt gezien als een teken van kracht.

Aegon (plus 1,5 procent) en ING (plus 2 procent) hebben recent gezegd te werken aan aflossing van de staatssteun.

Boskalis
Baggeraar Boskalis was echter de sterkste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een winst van bijna 3 procent. Het bedrijf kreeg een opdracht in Mexico ter waarde van 40 miljoen euro voor de aanleg van onder meer het toegangskanaal naar een aardgasterminal. Maandag kreeg Boskalis al een opdracht van vergelijkbare omvang uit Australië.

Een half uur na de handelsaanvang op Wall Street maakte het onderzoeksbureau Conference Board bekend dat de index van het consumentenvertrouwen deze maand daalde tot 53,1 punten van een herziene 54,5 punten in augustus. Analisten rekenden in doorsnee op een stijging tot 57 punten.

Tegenvaller
Marktkenners noemden de onverwachte daling ''een tegenvaller'', maar ze achten het niet waarschijnlijk dat het cijfer de opmars op de beurzen zal stuiten. ''Het is misschien wel een teken dat de verwachtingen wat te hoog gespannen zijn. Om de rally vol te houden moeten cijfers de verwachtingen overtreffen'', aldus een handelaar in New York.

Een uur eerder bleek dat de gemiddelde huizenprijzen in twintig grote Amerikaanse steden in juli met 1,6 procent gestegen zijn. Analisten rekenden hier op een stijging van 0,5 procent.

De euro noteerde op 1,4550 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt nog op 1,4650 dollar.