AMSTERDAM - Crisis of niet, beleggers stappen deze week met enige aarzeling oktober in. Er hangt een mogelijke correctie in de lucht in afwachting van de derdekwartaalcijfers die volgende maand op gang komt, blijkt uit een rondgang langs beleggingsspecialisten.

In maart van dit jaar belandde de AEX, de belangrijkste beursindex in Amsterdam, op een dieptepunt van 194,99 punten. Sindsdien is de index alweer bijna 60 procent gestegen tot het huidige niveau van boven de 300 punten.

''Ik geloof niet dat we bang moeten zijn voor een grote crash, al komt die natuurlijk wel altijd als een dief in de nacht'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Oktober
Vorig jaar oktober liepen de beurzen zware klappen op door de kredietcrisis die toen begon. Het was bovendien een van de onrustigste maanden uit de beursgeschiedenis, waarbij de AEX als een achtbaan op en neer ging. Op negen van de vierentwintig handelsdagen schoot de index meer dan 5 procent omhoog of omlaag.

Een dergelijk scenario is voor de komende maand moeilijk voor te stellen. ''Ik vraag me wel af of de beurs niet wat te ver vooruit is gelopen op de economische ontwikkelingen'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

September
In meerdere opzichten wijkt dit beursjaar af van voorgaande jaren. Zo hield september, de maand die meestal weinig goeds belooft, zich verrassend goed. Beleggers trokken zich op aan het vele overname- en fusienieuws, weer terug van weggeweest.

Wat vaststaat volgens Van Zeijl is de focus van beleggers in de komende maand. ''Terwijl in het tweede kwartaal kostenbesparingen centraal stonden, zal het aflopende kwartaal, dat tot oktober loopt, in het teken staan van omzetgroei'', aldus de beleggingsspecialist.

Ook Van der Stee is er niet helemaal zeker van of de positieve stemming op de beurzen de komende tijd doorzet. ''Het zou me niet verbazen als we een pas op de plaats maken of een kleine correctie naar beneden zullen zien.'' Wel staat er ''nog veel geld aan de kant'' en vallen spaardeposito's vrij die minder in trek zijn, nu de rente erg laag is.