NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben maandag een flinke duw in de rug gekregen door de aankondiging van een reeks overnames. Grote deals waren er onder meer van de kopieermachinefabrikant Xerox en het farmacieconcern Abbott Laboratories.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 1,3 procent hoger op 9789,36 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 1,8 procent tot 1062,98 punten. Voor de index van de schermenbeurs Nasdaq was er een winst van 1,9 procent weggelegd op 2130,74 punten.

Mineur
Wall Street was vorige week nog in mineur geëindigd, met drie opeenvolgende dagen met verliezen. Bij de beleggers sloeg toen de twijfel toe of het herstel op de beursvloeren de afgelopen maanden wel blijvend zou zijn.

Overnames worden doorgaans als een teken beschouwd dat bedrijven vertrouwen hebben in de economie en kansen zien om waarde te creëren. Xerox kondigde aan voor 6,4 miljard dollar de computerdienstverlener Affiliated Computer Services te kopen. Abbott Laboratories liet weten 6,6 miljard dollar te betalen voor de farmacietak van het Belgische chemieconcern Solvay.

Crucell
Ook voor Nederlandse beleggers zat er nog wat in het vat. De Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson nam een belang van 18 procent in biotechnologiebedrijf Crucell, genoteerd aan de MidKap-index in Amsterdam.

De koers van Crucell daalde op de Nasdaq-beurs echter met 6,6 procent tegen een verlies van 3,9 procent eerder op de dag op het Damrak. Beleggers vrezen nu dat de kans op een lucratieve overname van Crucell zijn afgenomen. Johnson & Johnson steeg 1,1 procent.

Apple
Op de Nasdaq-beurs was Apple een van de winnaars. Maandag werd bekend dat China Unicom de iPhone in oktober in China gaat verkopen. Het Franse bedrijf Orange heeft het recht gekregen om de populaire telefoon ook in Groot-Brittannië op de markt te brengen. Apple maakte een koerssprong van ruim 2 procent.

Op de valutamarkt in New York werd voor een euro 1,4605 dollar betaald. In de Europese handel was de Europese munteenheid op 1,4650 dollar de handel uitgegaan. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 1,6 procent tot 67,05 dollar.