NEW YORK - Xerox neemt de computerdienstverlener Affiliated Computer Services (ACS) over voor 6,4 miljard dollar (4,37 miljard euro). De Amerikaanse producent van printers, faxen en kopieermachines breidt hiermee zijn activiteiten uit naar datamanagement en outsourcing.

Xerox heeft te maken met dalende verkopen van kopieerapparaten en printers en minder verbruik van inkt, toner en papier. Met de aankoop kan de printerfabrikant meer omzet halen uit het aanbieden van IT-diensten.

Xerox betaalt de overname in contanten en aandelen, meldden de bedrijven maandag. Aandeelhouders krijgen met het bod een premie van 34 procent op de slotkoers van het aandeel afgelopen vrijdag.

Omzet
Hiermee wordt Xerox een bedrijf met een omzet van 22 miljard dollar. CEO Ursula Burns zegt dankzij de aankoop vooral een toename in terugkerende inkomsten zoals abonnementen te verwachten.

De deal wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond.

ACS
ACS levert onder meer oplossingen aan de medische sector en overheidsinstanties. Daarnaast heeft het bedrijf technologie voor het automatisch passeren van tolpoortjes in huis.

Xerox heeft al een behoorlijke dienstentak, maar die houdt zich bezig met onder meer huurcontracten van Xerox-apparatuur en meegeleverde serviceovereenkomsten.

Dell
Het is de tweede aankondiging van een grote overname in de computerservicebranche in korte tijd. Computerfabrikant Dell lanceerde vorige week een bod van 3,9 miljard dollar op computerdienstverlener Perot Systems.

Vorig jaar kocht concurrent Hewlett-Packard dienstverlener EDS voor 13,9 miljard dollar. Perot en EDS zijn opvallend genoeg beide geesteskindjes van de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat en miljardair Ross Perot.