AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben maandag flinke winsten geboekt. Een toename in de overname-activiteiten zorgde voor een positieve stemming.

De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, sloot met een winst van 2 procent (6,27 punten) op een stand van 311,90 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 474,01 punten. De graadmeters van Londen en Parijs klommen 1,6 en 2,3 procent en de beurs in Frankfurt steeg 2,8 procent.

Toegenomen activiteit aan het overnamefront wordt over het algemeen beschouwd als een positieve ontwikkeling voor de aandelenmarkt. De Amerikaanse printerproducent Xerox maakte bekend dat het bedrijf Affiliated Computer Services, een IT-dienstverlener, gaat kopen voor 6,4 miljard dollar (43,7 miljard euro).

Farmaceut Abbott Laboratories kondigde aan de medicijntak van het Belgische Solvay over te nemen voor 6,6 miljard dollar (4,5 miljard euro). Solvay verloor in Brussel 0,1 procent.

Crucell
Het Amerikaanse geneesmiddelenconcern Johnson & Johnson neemt een belang van 18 procent in het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell. Verder gaan de twee bedrijven samenwerken aan de ontwikkeling van griepvaccins.

Crucell noteerde maandag aanvankelijk hoger, maar sloot 3,9 procent in de min. Door de overeenkomst zou een overname van heel Crucell minder waarschijnlijk zijn geworden.

Air France-KLM
Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM was de grootste stijger van de AEX met een plus van 4,2 procent. Het bedrijf zou overwegen om zich terug te trekken uit een samenwerking met vervoersbedrijf Veolia voor de oprichting van een speler op de markt voor treinvervoer op hoge snelheid.

Imtech steeg 3,5 procent. De technisch dienstverlener maakte maandag bekend voor bijna 25 miljoen euro aan orders te hebben gekregen.

Boskalis
Baggeraar Boskalis meldde een opdracht in Australië ter waarde van ongeveer 45 miljoen euro. Het aandeel won 1 procent in de AEX.

Vastgoedbedrijf Prologis European Properties (PEPR) kondigde vroeg in de middag aan een aandeelhoudersvergadering uit te stellen. PEPR gaat eerst met beleggers rond de tafel om alternatieve plannen om kapitaal op te halen te bekijken. Het aandeel steeg 1,6 procent.

Euro
De euro noteerde maandagmiddag 1,4650 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,47 dollar. Een vat ruwe olie werd 1,6 procent duurder en kostte 67,05 dollar.