LEIDEN - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell komt deels in Amerikaanse handen. Farmagigant Johnson & Johnson uit de Verenigde Staten heeft 14,6 miljoen aandelen Crucell gekocht voor ruim 301 miljoen euro.

De aandelen vertegenwoordigen een belang van ongeveer 18 procent. Dat maakten de bedrijven maandag voorbeurs bekend.

Crucell en Johnson & Johnson kondigden verder een strategische samenwerking aan om innovatieve producten te ontwikkelen, onder meer voor behandeling en preventie van de griep.

Beleggers op de beurs in Amsterdam reageerden enthousiast: het aandeel Crucell schoot bij de opening van de handel met bijna 8 procent omhoog.

Antistoffen
Crucell en Johnson & Johnson gaan op zoek naar antistoffen voor een vaccin tegen onder meer vogelgriep en de Mexicaanse griep (H1N1) die nu heerst. Crucell is verantwoordelijk voor de eerste fase van het onderzoek en J&J voor de latere ontwikkeling van nieuwe producten.

Crucell krijgt de commerciële rechten voor de producten in de Europese Unie. Johnson & Johnson gaat de vaccins in de rest van de wereld verkopen.

Griepvaccin
In augustus werd bekend dat Crucell van het Amerikaanse National institutes of Health een contract had gekregen om een nieuw griepvaccin te ontwikkelen. Met de overeenkomst was 28,8 miljoen dollar gemoeid. Dat bedrag kan door meer opdrachten oplopen tot 69,1 miljoen dollar.

Het geld zal nu worden gebruikt voor het onderzoek dat in samenwerking met Johnson & Johnson wordt uitgevoerd. Veel griepvirussen zijn inmiddels resistent tegen bekende antigriepmedicijnen zoals Tamiflu.