CHIGAGO - Het Belgische chemiebedrijf Solvay verkoopt zijn medicijnendivisie aan het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Abbott Laboratories voor 4,5 miljard euro. Solvay wil het geld gebruiken om te investeren in onder meer plastic.

De waarde van de transactie komt uit op 5,2 miljard euro. Dat bedrag bestaat uit de 4,5 miljard euro in contanten, mijlpaalbetalingen van ongeveer 300 miljoen euro en verplichtingen van rond de 400 miljoen euro.

Naar verwachting wordt de overname in de eerste drie maanden van 2010 afgerond. De transactie heeft nog wel de goedkeuring nodig van autoriteiten.

Omzet
Solvay gaf in april al aan te onderzoeken wat het met zijn medicijntak wilde gaan doen. Het onderdeel was vorig jaar goed voor bijna 30 procent van de omzet. De Belgische onderneming heeft een aantal behandelingen die in de laatste testfase zitten, waaronder Parkinson en andere zenuwziektes.

Solvay heeft behandelingen tegen de ziekte van Ménière (niet goed werkend binnenoor), duizeligheid en het prikkelbaredarmsyndroom.

Abbott voegt deze behandelingen toe aan de eigen behandelingen voor onder meer neurologische aandoeningen en spijsverteringsproblemen. Daarnaast krijgt de Amerikaanse farmaceut met de relatief kleine vaccinatietak van Solvay toegang tot de vaccinatiemarkt. Solvay richt zich met name op inentingen voor de griep.

Overnamejacht
Abbott is al een tijd op overnamejacht. Eerder deze maand kocht het bedrijf het Amerikaanse Evalve, dat technologie levert voor de reparatie van hartkleppen, en Visiogen, dat kunstmatige lenzen maakt voor mensen met staar.

De grootste overname van dit jaar was die van Advanced Medical Optics (AMO). Abbott betaalde in januari 1,4 miljard dollar (ruim 950 miljoen euro) voor de oogspecialist.