AMSTERDAM - Beleggers kijken komende week uit naar belangrijke macrocijfers uit de Verenigde Staten. Vooral de cijfers die vrijdag worden gepubliceerd over de Amerikaanse werkgelegenheid zijn belangrijk.

De werkloosheid in de Verenigde Staten is inmiddels opgelopen naar 9,7 procent. Beleggers maken zich zorgen over de impact die de opgelopen werkloosheid heeft op de economie, in het bijzonder op de consumentenbestedingen. Analisten verwachten dat het werkloosheidspercentage verder oploopt naar 9,8 procent.

''De werkgelegenheid is erg belangrijk, omdat het een van de meest gevoelige indicatoren is'', aldus directeur Cummins Catherwood van de Amerikaanse vermogensbeheerder Boenning & Scattergood. ''Het draait uiteindelijk om het volgende: heb ik een baan of niet?''

Huizenverkoop
De Europese beurzen zijn de afgelopen week al lager gesloten door tegenvallende cijfers uit de Verenigde Staten. Donderdag vielen Amerikaanse cijfers over de verkoop van bestaande huizen beleggers tegen. Vrijdag bleek dat ook de verkoop van nieuwe huizen in augustus lager was dan verwacht. Ook het nieuws dat de orders voor duurzame goederen in augustus zijn gedaald, deed de beursstemming geen goed.

Beleggers kijken komende week verder uit naar een toespraak van voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken Ben Bernanke donderdag. Beleggers zullen in zijn woorden zoeken naar nieuwe inzichten over de economie.