HEERLEN - Chemieconcern DSM heeft de vraag naar zijn producten in het derde kwartaal zien verbeteren in sommige markten.

Het is echter onduidelijk of de opgaande lijn in de komende kwartalen doorzet. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt in de aanloop naar de jaarlijkse analistenbijeenkomst.

Verdubbeling
Over het derde kwartaal verwacht DSM een verdubbeling van het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten voor bijzondere posten ten opzichte van het tweede kwartaal. Daarmee zal het resultaat in het derde kwartaal circa 116 miljoen euro bedragen.

Volgens bestuursvoorzitter Feike Sijbesma is de vraag van klanten echter nog steeds "fragiel en blijven de economische vooruitzichten onzeker." DSM geeft derhalve geen concrete winstverwachting voor dit jaar.

Kosten
Wel is Sijbesma positief gestemd over de nabije toekomst. "DSM blijft er goed voor staan dankzij tijdige en voortvarende acties om kosten te verminderen, een strak beheer van het bedrijfskapitaal en een sterke balans."

DSM gaat dan ook onverminderd verder met de uitvoer van het strategische plan 'Vision 2010'. Dat behelst onder meer de verkoop van bedrijfsonderdelen, innovatie en blijvende aandacht voor opkomende economieën.

Extra omzet
De extra omzet uit nieuwe producten zal dit jaar naar verwachting 770 miljoen euro bedragen. Dat is een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van de additionele omzet door innovatie vorig jaar.

DSM verwacht het programma voor de verkoop van bedrijfsonderdelen tegen het einde van volgend jaar te hebben afgerond.