AMSTERDAM - De hoop op een snel economisch herstel stuwde vrijdag de Europese beurzen. Beleggers reageerden positief op uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën en meevallende cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, sloot 0,7 procent hoger op 308 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 472,86 punten. De graadmeters van Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,5 tot 0,8 procent.

"Het is een ijzersterke beurs", zei handelaar Erik Nugteren van Dresdner VPV. "Het treintje rijdt en het maakt niet uit in welke wagon je zit." Er is volgens hem geen enkele sector aanwijsbaar die niet profiteert van de opgaande koersen.

Index
Uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de universiteit van Michigan bleek dat de Amerikaanse consument een stuk positiever is geworden over de economie. De vertrouwensindex bereikte de hoogste stand in drie maanden tijd. Eerder had de opmerking van minister Timothy Geither van Financiën van de VS dat de economie er beter voorstaat dan een jaar eerder, al voor optimisme gezorgd.

Een Opvallende stijger aan het Damrak was luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Een Franse krant berichtte dat het bedrijf de vrachtdivisie fors gaat reorganiseren. Het aandeel won 6,5 procent. De koploper bij de hoofdfondsen was TomTom (plus 8,1 procent).

De producent van navigatiekastjes profiteerde van een opwaardering door de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Postconcern TNT schoot 3,1 procent omhoog na uitspraken van branchegenoot FedEx. Die voorspelde dat de resultaten de komende kwartalen beter zullen zijn dan eerder werd verwacht.

MidKap
Industrieel concern Aalberts was de grootste stijger van de MidKap (plus 7,3 procent) na een opwaardering van de Franse bank Cheuvreux.

VastNed Retail haalde vrijdag met een aandelenemissie 75,6 miljoen euro op. Het geld is voor de versterking van de financiële positie van het fonds en uitbreidingen in België en Turkije. Zittende aandeelhouders zien door de emissie hun belang verwateren. Het aandeel sloot 7,8 procent lager.

De euro was 1,4580 dollar waard, tegen 1,4565 dollar een dag eerder. De Europese munt bereikte vrijdag op 1,4634 dollar de hoogste stand van het jaar.