TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio is woensdag in de min gesloten door een sterkere Japanse yen en een daling van bankfondsen. De twee grootste banken van Japan, Mitsubishi UFJ Financial Group en Sumitomo Mitsui Financial Group, kregen een adviesverlaging van het Amerikaanse JPMorgan.

De Nikkei-index sloot 0,8 procent lager op 10.312,14 punten. De Kospi in Seoul eindigde 0,7 procent lager en de All Ordinaries in Sydney stond licht in de min. De beurs in Hongkong stond in de middaghandel op een verlies van 1 procent.

Een sterkere yen zorgt ervoor dat in Japan gemaakte producten in het buitenland duurder worden, wat slecht is voor de concurrentiepositie. Autoconcern Honda verloor 2,4 procent en branchegenoot Toyota daalde 1,8 procent. Technologieconcern Canon zakte 2,8 procent.

''Er zijn veel zorgen over de sterkte van de yen deze week en bovendien zien we vandaag dat bankaandelen worden verkocht na de adviesverlaging'', aldus een Japanse handelaar. Mitsubishi UFJ verloor 3 procent, Sumitomo Mitsui sloot 2,7 procent lager.