AMSTERDAM - De Britse bank Barclays krijgt van de financiële waakhond Financial Services Authority (FSA) een boete van 2,45 miljoen pond opgelegd. De bank heeft fouten gemaakt in de verslaglegging van transacties die door zijn handelaren zijn uitgevoerd.

Volgens de FSA heeft Barclays zijn systemen niet op orde en wordt de controle niet op de juiste manier uitgeoefend. Bovendien heeft de waakhond een "substantiële hoeveelheid" missers gesignaleerd in de gegevens die de bank bij de FSA heeft ingediend.

De autoriteit kwam de fouten tegen tijdens een onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis door een derde partij, die overigens niets te maken heeft met Barclays.

Waarschuwing
"De boete valt hoger uit dan in vergelijkbare gevallen. Dit weerspiegelt de ernstige aard van de overtredingen van Barclay's en vormt een waarschuwing aan het adres van andere concerns dat de FSA dergelijke inadequate systemen niet accepteert", zegt een bestuurslid van de FSA in een toelichting.

Barclays zou ondertussen stappen hebben ondernomen om het probleem te verhelpen, waaronder een evaluatie van de rapportageprocessen. Omdat de bank zijn medewerking aan het onderzoek heeft verleend, is er een korting van 30 procent op de boete gegeven. Zonder die korting zou de boete 3,5 miljoen pond geweest zijn.

Bedrijven zijn verplicht om transactiegegevens bij de FSA in te dienen. De financiële waakhond gebruikt deze gegevens om mogelijk marktmisbruik, zoals handel met voorkennis en marktmanipulatie, op te sporen.