NEW YORK - De aandelen op de Amerikaanse beurzen gingen dinsdag verder omhoog. Nadat de beurzen maandag dicht waren wegens Labor Day, gingen beleggers positief gestemd de nieuwe beursweek in.

De Dow-Jonesindex sloot 56,07 punten hoger op 9497,34 punten, een stijging van 0,6 procent. De breder samengestelde S&P 500-index klom 8,99 punten, ofwel 0,9 procent, naar 1025,39 punten.

De Nasdaq-index, belangrijk voor de stemming in de technologiesector, steeg met 0,9 procent, met 18,99 punten naar 2037,77 punten.

Kraft
De stemming werd positief beïnvloed door het overnamebod van Kraft op de Britse chocoladefabrikant Cadbury.

De koers van Kraft ging weliswaar bijna 6 procent omlaag, maar veel beleggers denken dat de tijd rijp is voor meer overnames en dat dan zal blijken dat veel aandelen ondergewaardeerd zijn. Vorige week werd bekend dat Walt Disney Marvel Entertainment wil overnemen.

Uitgeven
''Overnamenieuws geeft aan dat bedrijven weer geld in kas hebben en er gaat een positief signaal van uit als ze dat ook willen uitgeven'', zei een beurshandelaar. Kraft wilde Cadbury, dat het overnamebod afwees, flink boven de beurswaarde aankopen. Voor veel beleggers is dat een bewijs dat de aandelen ondergewaardeerd zijn, aldus een andere handelaar.

Het optimisme werd ook gevoed door topman Dominique Strauss-Kahn van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), die er dinsdag op zinspeelde dat het herstel van de wereldeconomie eerder zal intreden dan tot dusver verwacht.

Alcoa
De prijzen van metalen en grondstoffen gingen dinsdag flink omhoog. Het aandeel Alcoa steeg 3,5 procent. De olieprijzen stegen met bijna 5 procent. De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron zagen de koersen met ruim 2 procent stijgen. Analisten verwachtten aan de vooravond van een bijeenkomst van de OPEC geen besluiten over beperking van productie.

De aandelen van General Electric werden meer dan 4 procent duurder na een opwaardering door beurswatcher JPMorgan Chase. De aandelen van ziektekostenverzekeraars gingen omlaag, terwijl president Barack Obama de laatste hand legde aan een speech over de hervorming van de gezondheidszorg.

De dollar noteerde 1,4491 ten opzichte van de euro, tegenover 1,4490 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.