AMSTERDAM - Aandeelhouders van Europese bedrijven hebben meer invloed op het beleid van een onderneming dan die van Amerikaanse bedrijven. Ze hebben meer te zeggen over de beloning van het bestuur en kunnen zich uitspreken over de strategie.

Dit stelde de Amerikaanse advocaat Jay Eisenhofer dinsdag op een persbijeenkomst in Amsterdam.

Volgens Eisenhofer gedragen Amerikaanse bestuurders van ondernemingen zich alsof zij het bedrijf bezitten. Dat is voor een deel een gevolg van de bedrijfscultuur en van het beeld dat Amerikanen hebben van het bedrijfsleven. ''Als je op straat vraagt wie de eigenaar van een bepaald bedrijf is, antwoorden de meeste mensen de bestuurders.''

Schade
Europa is op het punt van inspraak verder, maar als het gaat om het verhalen van schade door bijvoorbeeld fraude, bieden de Verenigde Staten meer mogelijkheden. In de VS kunnen aandeelhouders namelijk een massaclaim (class action) aanspannen.

Dit betekent dat een partij een procedure kan aanspannen en daarbij automatisch meteen ook optreedt namens andere gedupeerden. Hierdoor is het potentiële compensatiebedrag groter en worden de kosten, zoals de vergoeding voor advocaten, over meer partijen gespreid.

VS
Verder mogen advocaten in de VS op basis van 'no cure no pay' werken. Dit maakt het voor investeerders aantrekkelijk om, ook als zij niet zeker zijn over de uitkomst, een zaak voor de rechter te brengen.

Eisenhofer werkt onder andere voor grote pensioenfondsen, waaronder de Nederlandse pensioeninvesteerders ABP en PGGM. Zijn kantoor, Grant & Eisenhofer, was onder meer betrokken bij de schikking die olieconcern Shell trof met aandeelhouders over het verkeerd voorspiegelen van de oliereserves.