NEW YORK - De Amerikaanse zoetwarenfabrikant Hershey overweegt een tegenbod uit te brengen op de Britse branchegenoot Cadbury. Dat meldde de zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag.

Maandag verwierp Cadbury een overnamebod van 16,7 miljard dollar van het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Kraft Foods omdat het te laag was.

Volgens een bron zou Hershey niet langs de zijlijn willen blijven staan en Cadbury zonder slag of stoot laten opslokken door Kraft of een ander bedrijf. ''Hershey erkent dat Cadbury mogelijk het laatste beschikbare grote snoepgoedconcern is en zal daarom waarschijnlijk actie ondernemen'', aldus de bron. Een woordvoerder van Hershey wilde niet reageren op de berichtgeving.

Kauwgom
Cadbury, bekend van het chocolademerk Dairy Milk en de kauwgom van Stimorol, heeft in het verleden al meerdere malen met Hershey over een fusie onderhandeld, maar dat leidde tot niets. Hershey brengt de producten van Cadbury uit in de Verenigde Staten.

Volgens analisten is het goed mogelijk dat Hershey samen met met het Zwitserse Nestlé een bod uitbrengt op Cadbury. Hershey neemt dan de chocolade-activiteiten van Cadbury over en Nestlé de kauwgomactiviteiten, aldus de analisten. Daarmee zouden ook eventuele bezwaren door mededingingsautoriteiten kunnen worden voorkomen. Het is echter niet bekend of beide partijen al met elkaar hebben gesproken.

Mogelijk vormt de financiering van een eventuele overname van Cadbury door Hershey een probleem omdat Hershey kleiner is. Door met het veel grotere Nestlé samen te werken, kan dit worden opgelost, aldus analisten. Zij denken dat mogelijk 21 miljard dollar moet worden neergelegd om Cadbury over de streep te trekken.