AMSTERDAM - De Europese beurzen kregen maandag steun van het overnamefront. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Foods de Britse chocoladeproducent Cadbury wil overnemen.

De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, sloot 1,8 procent hoger op 298,41 punten. Dit betekende een winst van 5,25 punten. De MidKap-index steeg 1,9 procent tot 463,18 punten. De graadmeters van Parijs, Frankfurt en Londen klommen 1,5 tot 1,7 procent.

Kraft
Kraft Foods heeft een bod van 16,7 miljard dollar (11,6 miljard euro) gedaan op Cadbury. Voor handelaren wijst dit erop dat de markt voor fusies en overnames tekenen van leven vertoont. Het aandeel Cadbury won in Londen bijna 40 procent.

Ook andere Europese voedingsgerelateerde aandelen zaten in de lift. De Zwitserse chocoladeproducent Lindt won in Stockholm 2,5 procent. Danone sloot in Parijs 3,9 procent hoger. Unilever pluste in de AEX 1,6 procent. Wessanen stond bovenin de MidKap met een koerswinst van 6 procent.

Orange
Verder werd bekend dat Orange en T-Mobile UK gesprekken voeren over samenwerking op de Britse markt voor mobiele telefonie. Moederbedrijven France Telecom en Deutsche Telekom wonnen 0,5 en 1,5 procent.

De handelsdag verliep rustig. "Het is wachten op de opening in de VS en dat is pas dinsdag", aldus fondsmanager Cornê Van Zeijl van SNS Asset Management. De beurzen op Wall Street bleven maandag gesloten in verband met Labor Day. Dit is een jaarlijks terugkerende feestdag op de eerste maandag in september ter ere van arbeiders.

Vopak maakte bekend dat het een onderhandse lening van 210 miljoen Singaporese dollar (circa 102 miljoen euro) heeft afgesloten. Hiermee wil het tankopslagbedrijf zijn groeiplannen in Azië doorzetten. Vopak sloot 0,6 procent hoger.

Air France-KLM
Air France-KLM was de enige daler in de AEX, met een verlies van 1,1 procent. Vrijdag werd bekend dat de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie in Parijs degradeert van de belangrijkste beursindex CAC-40 naar de CAC Next 20-index, omdat er niet genoeg interesse is voor het aandeel om een plek in de CAC-40 te handhaven.

De euro kostte maandag 1,4330 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag noteerde de euro nog 1,4260 dollar.