AMSTERDAM - Beleggers moeten het deze week doen met weinig richtinggevend nieuws in een maand die te boek staat als de slechtste maand van het jaar. Deze week worden slechts enkele macrodata gepubliceerd en brengt nog een enkel bedrijf resultaten naar buiten.

Beleggers blijven zich zorgen maken over de kracht van het herstel van de economie.

September startte vorige week al slecht. De AEX-index van meestverhandelde fondsen in Amsterdam liep van maandag tot en met donderdag terug van 296,27 punten naar 289,01 punten door winstnemingen en onrust onder beleggers over de kracht van het herstel van de economie. Vrijdag werd dat verlies weer wat goedgemaakt, waardoor de Amsterdamse hoofdgraadmeter uitkwam op 293,16 punten.

Bankcijfers
Beleggers zagen in een meevallend Amerikaans banencijfer een reden om weer wat aandelen te kopen. Spectaculaire winsten bleven wel uit, omdat tegelijkertijd bekend werd dat de werkloosheid in de VS naar het hoogste niveau in 26 jaar is gestegen.

In de belangstelling staat onder meer de aandeelhoudersvergadering van voedingsmiddelenconcern Wessanen. Daarin beslissen aandeelhouders of het bedrijf een juridische procedure tegen oud-topman Ad Veenhof mag starten.

Wessanen stelde Veenhof eind februari op non-actief. Ze konden het niet eens worden over een vertrekregeling en Wessanen wil Veenhof nu via de rechter ontslaan. Het gezaghebbende RiskMetrics adviseerde aandeelhouders eind augustus om voor de procedure te stemmen.

Industrie
Deze week kunnen beleggers ook uitkijken naar cijfers over de stand van de Duitse en Nederlandse industrie, data over de Nederlandse arbeidsproductiviteit en een eerste raming van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Verder wordt er meer bekend over de stand van de wereldwijde luchtvaart. De luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France-KLM publiceren hun vervoerscijfers over augustus.

Océ
De meeste ondernemingen hebben hun resultaten voor het afgelopen kwartaal al gepubliceerd. Texas Instruments, bekend van de rekenmachine, en Campbell Soup brengen deze week hun kwartaalresultaten naar buiten. In Nederland staan deze week geen resultaten op het programma. Op 1 oktober opent printerfabrikant Océ traditiegetrouw het nieuwe cijferseizoen weer.

In de Verenigde Staten houden beleggers hun oren en ogen open onder meer voor politieke gesprekken over de gezondheidszorg in het land. President Barack Obama wil de gezondheidszorg rigoreus veranderen, waarbij de zorgverzekering van Amerikanen in overheidshanden zou moeten komen. Bedrijven die in deze markt zitten, zijn faliekant tegen dit plan. Beleggers maken zich zorgen over wat het plan zou doen met de winsten van de ondernemingen. Woensdag legt Obama het plan opnieuw voor aan het Amerikaanse Congres.