NEW YORK - De effectenbeurs van New York heeft met flink hogere slotstanden de handelsweek beëindigd. Het positieve sentiment kwam vooral door meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Ook kreeg Wall Street een opsteker van bemoedigende woorden van de top van chipgigant Intel.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 96,66 punten (1 procent) op 9441,27 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 13,16 punten, ofwel 1,3 procent, tot 1016,40 punten.

Schermenbeurs Nasdaq boekte een winst van 35,58 punten ofwel 1,8 procent. De door technologiefondsen gedomineerde graadmeter ging met een slotstand van 2018,78 punten het weekeinde in.

Banen
Voor de opening werd bekend dat werkgevers in de Verenigde Staten in augustus 216.000 banen (exclusief de landbouwsector) hebben geschrapt, terwijl op een verlies van 225.000 banen was gerekend. De werkloosheid liep op van 9,4 procent van de beroepsbevolking in juli tot 9,7 procent in augustus, het hoogste niveau sinds 1983. Analisten hielden rekening met een werkloosheid van 9,5 procent.

Niet iedereen was te spreken over de cijfers. ''Hoewel het belangrijkste cijfer iets beter is dan verwacht, is dit geen goed nieuws. Ik vrees dat de hoge werkloosheid zijn tol gaat eisen'', zei een Amerikaanse analist.

General Electric
Desondanks gingen de aandelenkoersen over de gehele linie omhoog. De grootste stijgers in de Dow waren niet aan een specifieke sector toe te wijzen. Het conglomeraat General Electric stond bijna de hele dag bovenaan, met een winst van 3,1 procent.

Machinebouwer Caterpillar, softwareconcern Microsoft en entertainmentconcern Walt Disney volgden met plussen van 1,8 tot 2,4 procent.

Computers
Technologiefondsen waren populair nadat Intel-topman Paul Otellini had gezegd dat de vraag naar computers volgend jaar zal aantrekken. Dat komt volgens hem door de introductie van Windows 7 en omdat veel pc's bij bedrijven zijn verouderd. Het aandeel Intel noteerde een plus van 1,1 procent.

Het detailhandelsconcern Wal-Mart was de enige noemenswaardige daler in de Dow met een min van 0,1 procent. Donderdag behoorde het fonds tot de sterkste stijgers door meevallende cijfers vanuit de detailhandelsector.

De verhandelde volumes op Wall Street waren vrijdag volgens handelaren lager dan normaal vanwege het aanstaande lange weekend. Maandag zijn de Amerikaanseeffectenbeurzen gesloten in verband met Labor Day.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4300 dollar vergeleken met 1,4260 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie was stabiel op 67,82 dollar.