AMSTERDAM - Beleggers zijn te optimistisch over de beurs.

Door Belegger.nl

De meerderheid van de Nederlandse beleggers verwacht dat over drie maanden de AEX-index, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, hoger staat. Maar volgens de bankverzekeraar ING is er juist veel onzekerheid over de economie en is een kleine correctie gerechtvaardigd.

Stijging
Dat zegt investment manager Nathan Levy van ING in reactie op de jongste BeleggersBarometer van de bank. Daaruit blijkt dat steeds meer beleggers uitgaan van een stijging van de AEX de komende drie maanden. Nu denkt 61 procent er zo over, tegenover 41 procent een maand geleden. Eind november staat de beurs op 322 punten, schatten de optimisten. De AEX noteert nu rond de 292 punten.

De barometer zelf is in augustus voor het eerst sinds eind 2007 weer op positief terrein beland. Hij noteert nu 121 punten, een toename van 23 punten. Beleggers zijn optimistisch gestemd door de koerswinsten dit sinds maart zijn geboekt. Ook geloven ze weer in de economie. Ongeveer 44 procent ziet herstel optreden. Daarmee laten ze de groep pessimisten (34 procent) achter zich.

Waarschuwing
'Maar de verwachtingen van beleggers zijn te enthousiast', waarschuwt Levy. 'Daarvoor moeten we waken.' De economie verbetert volgens hem wel, maar het groeitempo zal zeer laag blijven.

Bovendien is de recente aandelenrally gebaseerd op goede tweedekwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven. Die cijfers vielen echter vooral mee, doordat veel ondernemingen stevig in de kosten hebben gesneden door onder meer personeel op straat te zetten. De vraag en dus de omzet nam in veel gevallen niet toe, aldus Levy. Een structureel herstel heeft nog niet plaatsgevonden.

Derde kwartaal
De AEX is daarom vooruitgelopen op de realiteit, vervolgt de ING-analist. Een kleine correctie is volgens hem dan ook op haar plaats. September wordt volgens hem geen enerverende maand.

Pas als de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal bekend zijn, wordt meer duidelijk of het werkelijke economische klimaat, aldus ING. Die komen pas in oktober naar buiten.