AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben zich vrijdag wat hersteld van de verliezen van eerder deze week. In de namiddag konden de winsten nog iets worden uitgebouwd door een meevallend Amerikaans banencijfer.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent hoger op 293,16 punten. Al met al was er toch sprake van een sombere beursweek, omdat de AEX een week eerder nog was gesloten boven de 300 punten. De MidKap-index won 1,9 procent tot 454,64 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt waren er winsten van 1,1 tot 1,6 procent.

Kort voor de opening van Wall Street werd bekend dat er in juli in de Verenigde Staten 216.000 banen zijn geschrapt. Dat was minder dan het verwachte aantal van 225.000 en bovendien het kleinste aantal sinds een jaar.

Beter
"Dat de markt overeind blijft is logisch, omdat deze cijfers beter waren dan verwacht", zei een beurshandelaar. Spectaculaire winsten bleven uit omdat tegelijkertijd bekend werd dat de werkloosheid in de VS is gestegen naar 9,7 procent, het hoogste niveau in 26 jaar.

Bankaandelen waren in Europa vrijdag gewild. In Amsterdam won ING 4,7 procent en kreeg SNS Reaal er 4 procent bij. De sector deed het goed, onder meer als gevolg van een gunstig analistenrapport van Goldman Sachs. In Frankrijk bleef Société Générale (min 1 procent) achter wegens geruchten dat het bedrijf krap bij kas zit en geld nodig heeft.

Shell
Shell sloot de handelsdag met een kleine winst af (plus 0,3 procent). Er gingen in de middag geruchten dat de olieconcern 15 procent van de banen gaat schrappen bij de divisie die olie zoekt en verwerkt.

De koers van IT-bedrijf Nedfield klapte in elkaar. Donderdagavond werd bekend dat het voormalige Tulip Computers failliet is. Nedfield vroeg in juni uitstel van betaling aan. Twee dochterondernemingen van Nedfield kwamen al eerder dit jaar in de problemen. Voormalig bewindvoerder Marcel Groenewegen is benoemd tot curator.

Gamma Holding
Gamma Holding was met een verlies van 7 procent ook een van de sterkere dalers. Het fonds kreeg voorbeurs een afwaardering van ING. De textielfabrikant, die vorig jaar zijn bankconvenanten schond, presenteert binnenkort een evaluatie van de strategische opties en dat geeft volgens de bank veel onzekerheid.

De euro noteerde vrijdag 1,4260 dollar tegen 1,4280 bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag. Olie werd goedkoper. Een vat ruwe olie daalde met 0,5 procent to 67,65 dollar.