NEW YORK - De koersenborden op Wall Street lieten donderdag weer plussen zien, na vier handelsdagen van verlies op rij. De beurzen kregen steun van meevallende detailhandelscijfers over de maand augustus.

Beleggers deden het nog wel rustig aan met het oog op een belangrijk banencijfer uit de Verenigde Staten dat vrijdag wordt gepubliceerd.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot met een winst van 63,94 punten (0,7 procent) op 9344,61 punten. De breder samengestelde S&P 500 herstelde 8,49 punten, ofwel 0,9 procent, op 1003,24 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdag won 16,13 punten tot 1983,20 punten. Dat komt neer op een winst van 0,8 procent.

Bedrijfsresultaten
''De bedrijfsresultaten zullen beleggers blijven verrassen in positieve zin. Ik geloof niet dat de aandelenkoersen de laatste tijd te hard zijn opgelopen'', zei een handelaar in New York. De afgelopen dagen besloten handelaren hun winsten te verzilveren uit angst hiervoor.

Vrijdag maakt de Amerikaanse overheid het banenverlies over augustus bekend, een cijfer waar beleggers met veel spanning naar uitkijken. Analisten rekenen op een verlies van 225.000 arbeidsplaatsen exclusief de landbouwsector.

Cijfers
Donderdag kreeg de markt op het macro-economische vlak te maken met gemengde cijfers. De stemming werd aanvankelijk wat gedrukt door een cijfer over de wekelijkse werkloosheidsuitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten.

Die kwamen vorige week uit op 570.000, terwijl op 560.000 was gerekend. Daar stond tegenover dat de activiteit in de Amerikaanse dienstensector in augustus weer is aangetrokken.

Target
Ook voelden beleggers zich gesterkt door meevallende verkoopcijfers over de maand augustus van een aantal detailhandelsbedrijven, waaronder Target en Costco Wholesale. Deze fondsen werden beloond met koerswinsten van respectievelijk 1,7 en 8,6 procent. Wal-Mart, s' werelds grootste detailhandelaar, eindigde met een plus van 1,6 procent.

Aluminiumgigant Alcoa ging op kop bij de Dow-fondsen met een winst van 4 procent. Het concern heeft zijn verwachting voor de vraag naar aluminium voor de tweede helft van het jaar naar boven bijgesteld.

Financials
Ook de 'financials', aandelen die de laatste dagen flink moesten inleveren, waren gewild. Bank of America en JP Morgan klommen respectievelijk 3,5 en 3,1 procent. Verzekeraar AIG maakte een koerssprong van 10 procent.

De farmaceuten Merck (min 1,9 procent) en Pfizer (min 1,2 procent) waren de grootste dalers in de Dow. Woensdag vielen zij ook al op bij de verliezers. Pfizer liet toen weten een miljardenschikking getroffen te hebben voor ongeoorloofde verkooppraktijken.

Dollar
Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4250 dollar tegen 1,4280 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie noteerde 0,1 procent hoger op 68,11 dollar.