BRUSSEL - EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) gaat diepgaand onderzoek doen naar de overname van het technologieconcern Sun Microsystems door softwarebedrijf Oracle in de Verenigde Staten, meldde de Europese Commissie donderdag.

Een voorlopig onderzoek toonde aan dat de geplande overname ernstige twijfels oproept of die wel past in de EU-regels voor concurrentie. Oracle wordt in Europa mogelijk te dominant bij de verkoop van database-systemen. De Europese Commissie is vooral benieuwd in hoeverre Sun, vooral bekend van de programmeertaal Java, systemen kan blijven ontwikkelen met zogeheten open-sourcesoftware.

''Databases zijn een cruciaal element van IT-systemen van bedrijven'', stelde Kroes. ''Met de huidige economische situatie zoeken alle bedrijven naar de efficiëntste IT-oplossingen. Systemen gebaseerd op open-source software nemen toe als alternatief. De Europese Commissie moet verzekeren dat zulke alternatieven beschikbaar blijven.''

Kroes
Kroes neemt een andere positie in dan haar collega's in de VS. Die keurden de overname onlangs goed. Oracle kondigde in april aan 7,4 miljard dollar te willen betalen voor Sun Microsystems. De aandeelhouders van Sun zijn ook al akkoord. Zij zagen hun bedrijf de afgelopen jaren kwakkelen. Afgelopen boekjaar leed het bedrijf een verlies van meer dan 2 miljard dollar.

De Europese Commissie neemt waarschijnlijk in januari volgend jaar een besluit.