AMSTERDAM - Drie Nederlandse AEX-bedrijven zijn koploper binnen hun sector geworden in de Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World), een index die de financiële prestaties van de meest duurzame bedrijven wereldwijd bijhoudt.

TNT is de winnaar in de sector Industrial Goods & Services, DSM binnen de categorie Chemicals en het Brits-Nederlandse Unilever voert de groep Food & Beverage aan.

Buitenlandse leiders binnen andere sectoren zijn onder meer Nokia, BMW, Total en Swiss Re.

Coca-Cola
Tijdens de jaarlijkse herziening van de DJSI World, zijn 33 bedrijven toegevoegd, terwijl eveneens 33 ondernemingen het veld hebben moeten ruimen. In totaal omvat de index 317 bedrijven. Onder de toegetreden concerns bevinden zich Johnson & Johnson, Coca-Cola en Samsung Electronics. National Grid, Mitsubishi Estate en SABMiller zijn daarentegen verwijderd.

Nederlandse bedrijven die tot de index behoren zijn naast de al genoemde drie ook nog Aegon, Akzo Nobel, Heineken, ING, Ahold, Philips, Randstad, Reed Elsevier en Wolters Kluwer. Ahold is een nieuwkomer binnen de index die per 21 september officieel in gewijzigde vorm verder gaat. ASML, Fortis en Wereldhave zijn verwijderd.

Arbeidsomstandigheden
Toelating tot de index wordt gebaseerd op factoren als duurzame en sociale prestatie, risicomanagement, arbeidsomstandigheden, de omgang met corporate governance-aspecten en de inzet om klimaatverandering tegen te gaan.

Naast de wereldwijde index bestaan er ook regionale indices, zoals de pan-European Dow Jones STOXX Sustainability Index en de Dow Jones Sustainability North America Index.