AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar handelshuis Van der Moolen. Een woordvoerder van de toezichthouder bevestigde donderdag berichtgeving hierover in de Volkskrant.
 

De AFM wilde verder niets zeggen over het onderzoek. Vorige maand moest Van der Moolen uitstel van betaling aanvragen omdat het bedrijf de rekeningen niet meer kon betalen. Een maand eerder was topman Richard den Drijver afgetreden wegens tegenvallende resultaten.

Oud-commissaris van Van der Moolen Dolf van den Brink heeft in het artikel van de Volkskrant harde kritiek op Den Drijver. De commissaris zegt mede te zijn opgestapt wegens het declaratiegedrag van Den Drijver.

Klokkenluider
''De declaraties waren waanzinnig hoog, maar hij wilde mij er geen inzicht in geven. Toen hij ook nog dreigde een proces tegen mij aan te spannen om de naam van een klokkenluider boven tafel te krijgen, was voor mij de maat vol'', aldus Van den Brink.

In het artikel komen ex-werknemers aan het woord over Den Drijver. De oud-topman zou zich volgens een van hen hebben gedragen als keizer Nero. Begin dit jaar werden twee reisjes gemaakt, naar de Grand Prix van Monaco en de voetbalwedstrijd Real Madrid-Barcelona.

Een anonieme werknemer zegt tegen de Volkskrant dat daarvoor een privé-jet gehuurd op kosten van de zaak. ''Het reisje naar Madrid kostte 2 ton, terwijl er voor nieuwe software en hardware geen geld was'', aldus de werknemer.

Zakenreisjes
Het Financieele Dagblad (FD) meldde donderdag dat de organisatie van de zakenreisjes van Den Drijver deels werden gegund aan de bedrijven van twee zoons van oud-topman Hans Kroon. ''De opdracht werd rechtstreeks gegeven door Van der Moolen. Ik had daar niets mee te maken'', aldus Kroon tegen het FD.

Den Drijver begon in 2006 bij Van der Moolen. Hij is de oprichter van de Londense derivatenhandelaar Curvalue, die in 2005 in handen viel van Van der Moolen. Den Drijver verving Fred Böttcher, die sinds 1997 in de raad van bestuur zat van Van der Moolen.

Hans Kroon, die Van der Moolen in de jaren tachtig en negentig leidde, zou in de raad van bestuur terugkeren. Maar half juli zag hij hier toch van af. Een dag later trad Den Drijver af.