AMSTERDAM - De effectenmarkten in Europa wisten donderdag winsten opgelopen in de middaghandel niet vast te houden. De belangrijkste indices sloten na drie dagen van verlies op rij wederom in de min. In Amsterdam waren beleggers iets optimistischer.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot nagenoeg onveranderd van de slotstand van woensdag. De index verloor 0,04 punten en sloot op 289,01 punten. De MidKap, de index voor middelgrote bedrijven, won 2 procent tot 445,99 punten.

De belangrijkste Europese beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wisten de voeten niet droog te krijgen en verloren tot 0,6 procent.

TomTom
Een van de grootste stijgers onder de hoofdfondsen was TomTom. Het aandeel won 2,3 procent. De producent van navigatieapparatuur gaat de komende tijd realtime verkeersdiensten lanceren in Italië, België en Portugal.

Andere stijgers in de AEX waren onder meer ArcelorMittal (plus 1,1 procent) en chipmachinefabrikant ASML, dat 2,2 procent won na een gunstig rapport van de Franse zakenbank Cheuvreux.

Heijmans
Met name de MidKap liet donderdag een opvallende stijging zien. Zonder duidelijk verklaring mocht bouwbedrijf Heijmans zich de grootste stijger noemen (plus 9,2 procent). Maar ook aandelen van de producten van specialistische metalen AMG (plus 3,8 procent), bankverzekaraar SNS Reaal (plus 4,6 procent) en automatiseerder Ordina (plus 6,2 procent) behoorden tot de winnaars in de MidKap.

Biotechnologiebedrijf Pharmin mocht een koerswinst van 3,8 procent bijschrijven. De onderneming heeft opnieuw toestemming gevraagd aan de Europese autoriteiten voor de marktlancering van het geneesmiddel Rhucin. Dit verzoek werd de afgelopen jaren meerdere malen geweigerd. Rhucin, een medicijn tegen acute zwellingen, is het belangrijkste product van Pharming.

ING
Branchegenoten in Europa zoals GlaxoSmithKline en Novartis moesten juist koersverliezen incasseren. De financiële sector, waaronder de aandelen van Royal Bank of Scotland, Lloyds en UBS, won. ING won in Amsterdam 3 procent en was daarmee de grootste stijger onder de hoofdfondsen.

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaafde zoals verwacht de rente op 1 procent. De ECB is positiever over de economische ontwikkeling van de eurozone in 2009 en volgend jaar. De centrale bank zal de prognoses naar boven bijstellen.

Euro
De euro noteerde op de valutamarkt tegen het einde van de handelsdag in Europa 1,4280 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt nog op 1,4240 dollar. De prijs van een vat ruwe olie bleef steken op 68,08 dollar.