AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag voor de derde dag op rij lager gesloten. De financiële aandelen waren de grootste verliezers. De grote olieconcerns wonnen na nieuws over een grote vondst door BP.

De AEX-index sloot 0,7 procent lager op 289,05 punten. Dat betekende 1,95 punten verlies voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter. De MidKap-index daalde 2 procent tot 437,20 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs sloten vlak tot 0,3 procent in de min.

Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer lijkt het erop dat de langverwachte correctie is ingezet. De beurzen zijn de afgelopen tijd sterk gestegen. Vorige week dinsdag kwam de AEX zelfs voor het eerst in lange tijd weer boven de 300 punten uit.

ING
Bank-verzekeraar ING en verzekeraar Aegon stonden onderaan de AEX. ING sloot 3,9 procent lager, Aegon 3,6 procent. De Britse banken Lloyds en Royal Bank of Scotland sloten 6,2 en 4 procent in de min.

MidKapfonds SNS Reaal verloor 6,8 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de reorganisatie van de bank en verzekeraar. SNS kondigde aan de verzekeringstak te reorganiseren om binnen drie jaar op jaarbasis 10 miljoen euro te kunnen besparen. Daarbij gaan zeventig banen verloren.

Zorgen
De koersdalingen voor de financiële aandelen hangen samen met zorgen over de gezondheid van het financiële systeem. Veel beleggers vrezen dat de banken nog grote verliezen moeten incasseren omdat bedrijven en particulieren door de recessie hun leningen niet kunnen aflossen.

De zorgen over de kracht van het economisch herstel werden extra gevoed door tegenvallende Amerikaanse macrocijfers. De Amerikaanse loonstrookverwerker ADP meldde dat werkgevers in de VS in augustus 298.000 arbeidsplaatsen hebben geschrapt. Analisten rekenden gemiddeld op een afname van 250.000. Ook de groei van de fabrieksorders in juli was met 1,3 procent minder dan verwacht.

BP
Het Britse olieconcern BP meldde dat het een grote olievondst heeft gedaan in de Golf van Mexico. Het bedrijf stond bovenaan de Londense beurs met een plus van 4,3 procent. Ook de andere grote olieconcerns wonnen. Total stond in Parijs bovenaan met een plus van 1,6 procent, in de AEX steeg Shell 1,7 procent.

De euro was 1,4240 dollar waard, dezelfde stand als aan het eind van de handel op dinsdag.