AMSTERDAM – Het zal de meeste beleggers niet ontgaan zijn: de zomerrally van 2009. Mogelijkheden genoeg dus om flink te profiteren. Augustus is nu echter voorbij, tijd voor een terugblik waar het meeste rendement te halen was.

Door Belegger.nl

We beginnen met de Nederlandse graadmeters. Hoofdindex AEX wist over de afgelopen maand een plus op de borden te zetten van 4,6 procent. De Midkap deed het daarmee vergeleken stukken beter en dikte bijna 12 procent aan. De AScX won 6,6 procent.

Eén fonds staat na 21 handelsdagen met kop en schouders boven de rest uit. Advanced Metallurgical Group (AMG) maakte absoluut de mooiste en sluit augustus af met een plus van bijna 107 procent. Het is de afgelopen maand het enige aandeel dat in waarde verdubbelde.

Heijmans
Laten we wat kleinere en volatiele fondsen als Eurocastle, Yatra, Tetragon en Gamma buiten beschouwing, dan is Midkapper Heijmans een goede tweede. De bouwer, die het afgelopen jaar vanwege de financiële crisis in grote problemen raakte, krijgt toch weer wat vertrouwen onder beleggers en steeg met 46,2 procent.

De twee Midkappers laten AEX-component TomTom achter zich. Het navigatiebedrijf is een goede derde en werd op de beurs iets meer dan 33 procent meer waard.

SNS Reaal
Opvallend in de top tien is overigens het nagenoeg ontbreken van financiële instellingen. ING en Aegon boekten wel winsten, maar te weinig om voor een toppositie in aanmerking te komen. SNS Reaal deed het wel goed, met een stijging van 33 procent.

Onder de hoofdfondsen staan overigens maar twee fondsen in het rood. Philips (-1,1 procent) en ArcelorMittal (-1,5 procent) boekten echter maar kleine verliezen. Midkapper Crucell doet het vergeleken met deze twee zwaargewichten beduidend slechter en kelderde ruim 12 procent.

Van der Moolen
Toch blijven deze minnen beperkt bij het slechtste aandeel in Amsterdam. Beleggers kregen pas echt klappen wanneer ze op 1 augustus in Van der Moolen waren gestapt.

Het ooit zo statige effectenhuis vroeg uitstel van betaling aan en dat was het verkoopsignaal onder beleggers. Het aandeel stond na de slotbel op 31 augustus 70 procent lager.