AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is dinsdag na een grillige handelsdag flink lager gesloten. Beleggers maakten zich zorgen dat de beurs de laatste tijd te hard is gestegen en negeerden meevallende cijfers over de Amerikaanse economie.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX sloot met een verlies van 5,27 punten, ofwel 1,8 procent, op 291 punten. De MidKap-index voor het middensegment daalde 1,3 procent tot 445,92 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt leverden 1,8 tot 2,5 procent in.

De koersen gingen de hele dag op en neer. Na een hogere opening dook de AEX-index in de min. In de middag bleek uit een inkoopmanagersindex dat de Amerikaanse productiesector in augustus voor het eerst in ruim anderhalf jaar weer is gegroeid. Dit nieuws leidde aanvankelijk tot optimisme, maar aan het eind van de dag kregen de zorgen weer de overhand.

Koersdalingen
Handelaar Erik Nugteren van Dresdner VPV bekeek de koersdaling van de positieve kant. ''Wij hebben gezegd dat het hard is gegaan. Het is tijd om even pas op de plaats te maken en het even aan te kijken.''

Hij wees erop dat vooral de financiële aandelen het relatief slecht deden. In Parijs leverden de banken BNP Paribas en Société Générale 3,8 en 3,6 procent in. Lloyds en HSBC verloren in Londen 4,8 en 4,2 procent.

ING
In de AEX zakte de koers van bankverzekeraar ING en verzekeraar Aegon 3,8 en 3,2 procent. SNS Reaal stond met een min van 4,6 procent onderin de MidKap-index.

Electronicaconcern Philips kreeg een afwaardering van het beleggingsadvies van de Franse bank BNP Paribas. Philips was de hekkensluiter van de AEX met een 4,5 procent lagere koers.

Ahold
Het aandeel van supermarktconcern Ahold was een van de weinige stijgers. ''Het is een defensief aandeel. Op een dag als vandaag blijft het keurig liggen'', verklaarde Nugteren de koersbeweging. In de MidKap-index stond Wavin, een producent van leidingssystemen en buizen, bovenaan. Het aandeel won 4,6 procent.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie stond aan het eind van de middag 1,3 procent lager op 69,05 dollar. Op de valutamarkt was de euro 1,4240 dollar waard, tegen 1,4340 dollar aan het eind van de handel een dag eerder.