NEW YORK - De beurshandel op Wall Street stond maandag de gehele dag onder druk door zorgen over het economische herstel. Dat werd aangewakkerd door de scherpe koersdalingen op de Chinese beursvloeren eerder op de dag. Beleggers vrezen dat de aandelenkoersen te hard zijn opgelopen de laatste weken.

De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters gingen van meet af aan omlaag, net zoals dat in Azië en Europa het geval was.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 47,92 punten, ofwel 0,5 procent, op een stand van 9496,28 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 8,31 punten (0,8 procent) tot 1020,62 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 19,71 punten op 2009,06 punten. Dat betekent een verlies van 1 procent.

Chinese economie
''We hebben te maken met een zorgelijke markt. We hebben zulke mooie stijgingen gehad, dat iedereen het over dalingen heeft'', zegt een Amerikaanse analist. Sinds het dieptepunt in maart dit jaar is de Dow met bijna 50 procent gestegen.

Beleggers schrokken maandag vooral van de scherpe koersdalingen op de Aziatische aandelenmarkten. Het herstel van de Chinese economie is volgens veel beleggers een belangrijke voorwaarde voor een opleving van de Amerikaanse economie. ''Als de Chinese markten zich gaan misdragen roept dat de vraag op of wij hier herstel gaan zien'', stelt een handelaar in New York.

Olieprijs
De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron, twee belangrijke fondsen in de Dow, hadden last van een stevige daling van de olieprijs. Zij verloren respectievelijk 1,4 en 1,1 procent. De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie noteerde 4,3 procent lager op 69,65 dollar. Ook dit werd veroorzaakt door twijfels over welke kant het opgaat met de economie.

De echt rake klappen vielen in de financiële hoek. De aanleiding was het gerenommeerde Amerikaanse zakenblad Barron's. Daarin werd gesteld dat het aandeel van verzekeringsreus AIG te duur is, nadat het vorige week meer dan 50 procent de hoogte in werd gejaagd.

Ook adviseerde Barron's beleggers om hun winsten te pakken bij grootbank Citigroup. AIG kreeg een koersval voor de kiezen van ruim 11 procent, Citigroup werd ruim 4 procent minder waard. Morgan Stanley, een andere bank, verloor 2 procent door een lagere beleggingsaanbeveling van Banc of America.

Disney
Walt Disney was een van de grootste dalers op de lijst van Dow-fondsen met een min van 3 procent. Het grootste entertainmentbedrijf ter wereld maakte maandag plannen bekend om de uitgever van stripboeken Marvel Entertainment over te nemen voor een bedrag van 4 miljard dollar. Het gaat om de grootste overname in de entertainmentbranche tot nu toe dit jaar. Marvel is eigenaar van klassiekers als Spider-Man, de Hulk en Iron Man. Het aandeel Marvel maakte een koerssprong van 25 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4340 dollar, vrijwel onveranderd vergeleken met de stand bij het sluiten van de Europese beurzen maandag.