AMSTERDAM - De onrust op de aandelenmarkten in China drukte maandag de stemming op de Amsterdamse beurs. De aandelenkoersen gingen over een breed front omlaag. Enkele kleinere fondsen moesten flink inleveren na de presentatie van tegenvallende halfjaarcijfers.

De AEX-index sloot met een verlies van 3,93 punten (1,3 procent) op een stand van 296,27 punten. De MidKap-index daalde 1,9 procent tot 451,65 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs sloten 0,8 tot 1,1 procent lager.

''De Chinese beurs vond veel eerder de bodem. De Europese beurzen volgden daarna. De angst bestaat dat Europa China weer volgt'', zei handelaar Michel Van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Shanghai
De beurs van Shanghai verloor maandag bijna 7 procent en heeft sinds het hoogtepunt begin augustus ongeveer 22 procent ingeleverd.

Het halfjaarcijferseizoen nadert zijn einde. Een aantal kleine bedrijven op het Damrak publiceerde voorbeurs nog de cijfers, de meeste stelden teleur.

Kardan
Investeringsmaatschappij Kardan maakte bekend in het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies te hebben geleden van 15 miljoen euro. Het aandeel daalde 8 procent tot 4,65 euro.

Softwarebedrijf Blue Fox Enterprises maakte ook een verlies bekend. Het aandeel dook 2,5 procent in de min. Chiptestbedrijf RoodMicrotec schreef ook rode cijfers en het aandeel verloor 15,6 procent.

AND
Verder opende kaartenmaker Automotive Navigation Data (AND) International de boeken. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar 13 procent meer winst en ruim de helft meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Het aandeel daalde desondanks 7,6 procent.

TomTom maakte maandag bekend dat het navigatiesystemen gaat leveren aan de Italiaanse autofabrikant Fiat. De eerste Fiat Punto Evo, uitgerust met een TomTom, zal later deze maand te bewonderen zijn op de autoshow in Frankfurt. Het aandeel TomTom was een van de weinige stijgers van de AEX met een plus van 4,6 procent.

Olie
De olieprijs daalde 4,6 procent tot 69,45 euro per vat. Oliegerelateerde aandelen leverden in. De toeleveranciers aan de olie-industrie SBM Offshore en Fugro verloren 3,4 en 2,7 procent. Olieconcern Shell sloot 0,5 procent lager.

De euro noteerde maandagmiddag op 1,4340 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,4260 dollar.