ROTTERDAM - Kaartenmaker Automotive Navigation Data (AND) International heeft in het eerste halfjaar 13 procent meer winst en ruim de helft meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde resultaten van de producent van digitale kaarten.

De winst na belastingen groeide tot 896.000 euro van 790.000 euro een jaar eerder. De omzet ging van 1,88 miljoen euro naar 2,87 miljoen euro.

AND, dat in mei van het zogenoemde strafbankje van beursbedrijf Euronext is gehaald, profiteerde van een belangrijke licentieovereenkomst met een niet nader genoemde Amerikaanse partij voor het gebruik van kaarten van West-Europa.

Microsoft
In april zei bestuursvoorzitter Maarten Oldenhof dat dat met een grote partij als Microsoft of Google was. Ingewijden lieten toen weten dat het om een van deze twee Amerikaanse bedrijven gaat.

De Nederlandse maker van digitale kaarten verwacht dat het bedrijf in de tweede helft van dit jaar blijft profiteren van de inkomsten uit het contract. Daarbij rekent AND erop dat de winst per aandeel dit jaar uitkomt op ongeveer 2 euro. Vorig jaar was dat nog 0,41 euro. Het bedrijf gaat er bovendien vanuit dat de omzet dit jaar verdrievoudigt en de winst vervijfvoudigt ten opzichte van vorig jaar.

In kaart
AND is bezig zijn kaartenbestand van West-Europa versneld door te zetten. In de tweede helft van dit jaar verwacht het bedrijf Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland en Italië in kaart te hebben gebracht.

AND liet eerder deze maand weten aan een wereldwijde alliantie te werken met een Chinese en Libanese branchegenoot, die het bedrijf niet bij naam wilde noemen. De drie willen samen een bedrijf vormen dat tegenwicht kan bieden aan de dominantie van TomTom's Tele Atlas en Nokia's Navteq.