TOKIO - De Aziatische beurzen eindigden maandag in de min.

De Japanse beurs reageerde bij opening nog positief op de verpletterende verkiezingsoverwinning van de centrumlinkse oppositiepartij DPJ. Later op de dag dook de toonaangevende Nikkei-index in Tokio in de rode cijfers, onder meer door een sterkere yen en een daling van de beurs in Shanghai met ruim 5 procent.

De Nikkei-index verloor 0,4 procent tot 10.492,53 punten. De Zuid-Koreaanse Kospi daalde 1 procent. De Hang Seng-index in Hongkong stond in de middaghandel 1,8 procent lager en de hoofdgraadmeter in Shanghai noteerde 5,8 procent lager. De Australische All Ordinaries sloot 0,3 procent in de min.

DPJ
De overwinning van de sociaal-liberale DPJ maakte zondag een einde aan meer dan een halve eeuw heerschappij van de centrumrechtse LDP-partij. De Nikkei-index steeg in de eerste minuten van de handel nog met 1,5 procent.

De Japanse beurs kon de winst niet vasthouden. De sterkere yen zette aandelen van exporterende bedrijven lager. Door de lagere standen op de beurs in Shanghai werd de Nikkei verder de min in
gedrukt.