NEW YORK - Een tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen speelde de beurzen op Wall Street vrijdag parten.

Vlak na opening zorgden meevallende kwartaalcijfers van computerfabrikant Dell en goede vooruitzichten van chipfabrikant Intel voor hogere koersen. Maar die hielden geen stand. Alleen de technologiebeurs Nasdaq wist vlak voor sluitingstijd toch nog een plusje te realiseren..

Slotstanden
De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot op 9544,20 punten, een verlies van 0,4 procent of 36,43 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 0,2 procent en kwam uit op 1028,93 punten, 2,05 punten lager. De Nasdaq ontkwam in het laatste half uur niet aan de neerwaartse lijn en sloot met een winst van 0,1 procent op 2028,77 punten. dat is 1,04 punten hoger.

De Nasdaq schommelde lang rond de nullijn. Vooral de technologiebeurs profiteerde van de gunstige berichten van Dell en Intel. De resultaten van Dell daalden in het tweede kwartaal weliswaar, maar waren wel beter dan analisten hadden voorspeld.

De aandelen van de computerfabrikant stegen 2,6 procent en die van Intel, dat de omzetverwachting voor het derde kwartaal verhoogde, zelfs ruim 4 procent. Dat hield de technologiegraadmeter uiteindelijk in de plus.

Consumentenvertrouwen
Tegenvallend nieuws over het consumentenvertrouwen baarde de beleggers vrijdag zorgen. Vlak voor opening van de beurzen meldde het ministerie van Handel dat de Amerikanen in de maand juli 0,2 procent meer hebben uitgegeven. Dat was overeenkomstig de verwachtingen. Maar hun inkomsten bleven vrijwel onveranderd en dat viel tegen omdat op een stijging van 0,1 procent was gerekend.

Daar kwam bij dat volgens een peiling van de universiteit van Michigan het consumentenvertrouwen in augustus daalde tot het laagste niveau sinds vier maanden. De consument maakt zich zorgen over de hoge werkloosheid en zijn inkomen. ''Wanneer de consument niet gaat uitgeven, krijgen we geen herstel van enige betekenis en beleggers beginnen het moe te worden dat de bestedingen niet terugkomen'',aldus een analist.

Stijging
De koersen zijn de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Ook de afgelopen week gingen zij nog omhoog. Vorige week vrijdag sloot de Dow nog op 9505 punten, de S&P op 1026 punten en de Nasdaq op 2020 punten. ''Nu wil de markt bewijs zien dat die opgaande lijn gerechtvaardigd is'', meende Keith Springer, directeur van een financieel adviesbureau. Maar daar ontbrak het in de ogen van de belegger aan.

De euro noteerde tegen het einde van de handelsdag in New York 1,4300 dollar. Bij het slot van de handel in Amsterdam was de euro nog 1,4260 dollar waard.