AMSTERDAM - De AEX-index van meestverhandelde fondsen in Amsterdam sloot de handelsweek vrijdag positief af met een recordstand boven de 300 punten.

Dinsdag bereikte de Nederlandse hoofdgraadmeter voor het eerst dit jaar de psychologisch belangrijke grens.

De AEX-index sloot op 300,2 punten, ofwel 3,3 punten (1,1 procent) hoger dan de slotstand van donderdag. Dinsdag was de slotstand 300,03 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,2 procent tot 460,14 punten.

Voorzichtig
Beurzen elders in Europa waren ook goedgeluimd. De Londense FTSE steeg 1,2 procent, de CAC-40 in Parijs en de DAX in Frankfurt wonnen respectievelijk 0,9 en 0,8 procent.

Op de beurzen heerste vanaf de opening optimisme. Wel vindt fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management dat relatief positieve cijfers over onder meer het sentiment over de stand van de Europese economie een bescheiden reactie teweeg brachten. Dat vertrouwen nam zowel bij Europese consumenten als producenten wat toe. "De markt blijft voorzichtig. Onzekerheden van een half jaar geleden gelden nog steeds."

Wavin
Producent van buizen en pijpleidingsystemen Wavin beleefde vrijdag een goede dag op de beurs. Het in de MidKap genoteerde fonds voerde de index aan met een plus van 14,3 procent na de bekendmaking van halfjaarcijfers. Beleggers waren erg te spreken over de kostenbeheersing van het bedrijf, die zijn vruchten begint af te werpen.

Batenburg Beheer, een installatie- en handelsbedrijf, stelde teleur. Het bedrijf zag de winst met 0,8 miljoen euro dalen in de eerste zes maanden van het jaar tot 1,2 miljoen euro. Beleggers zetten het aandeel 6,4 procent lager.

Koopadvies
Handelaar in specerijen, rubber en voedingsingrediënten Amsterdam Commodities steeg 6,3 procent. SNS Securities gaf vrijdag aan het bedrijf te gaan volgen, waarbij de analist begint met een koopadvies. ICT Automatisering noteerde 6,7 procent lager na tegenvallende halfjaarresultaten.

De euro was 1,4355 dollar waard tegen 1,4260 dollar aan het slot van de beurshandel op donderdag.