AMSTERDAM - Beddenspecialist Beter Bed heeft in het tweede kwartaal winst geboekt, maar die is wel veel lager dan een jaar eerder. Toch ligt de winst hoger dan de uitgesproken verwachting, zo bleek vrijdag uit de publicatie van de tweedekwartaal- en halfjaarresultaten.

De nettowinst in het tweede kwartaal kwam uit op 800.000 euro tegen 2,9 miljoen euro een jaar eerder. Beter Bed verhoogde in juli de winstverwachting naar 500.000 euro terwijl er eerst van een verlies werd uitgegaan.

De winst over de eerste zes maanden is uitgekomen op 6,2 miljoen euro, gelijk aan de uitgesproken verwachting van 6 miljoen euro. Vorig jaar hield Beter Bed 10,9 miljoen euro over onder de streep.

Resultaat
Het bedrijfsresultaat bedroeg in het tweede kwartaal 1,3 miljoen euro tegen 4,1 miljoen euro in dezelfde periode in 2008. Over het eerste halfjaar kwam het bedrijfsresultaat uit op 9 miljoen euro, tegen 14,9 miljoen euro een jaar eerder.

Eerder maakte de onderneming al de omzetcijfers bekend. In totaal rekenden klanten in het tweede kwartaal voor 76 miljoen euro producten af bij Beter Bed. Over de eerste zes maanden kwamen de inkomsten uit op 167,7 miljoen euro, 4,3 procent lager dan een jaar eerder. De omzetcijfers waren beter dan analisten hadden verwacht.

Vertrouwen
Het bedrijf verwacht voor het derde kwartaal een nettowinst van 3,5 miljoen euro. Een jaar eerder stond er een bedrag van 4,3 miljoen euro onder de streep. Uitspraken over de omzet deed Beter Bed niet.

''Door het nog altijd lage consumentenvertrouwen en het daarmee samenhangende grillige gedrag blijft deze component moelijk te voorspellen'', aldus Beter Bed. Normaliter zijn de resultaten in de tweede helft beter dan in de eerste helft van een jaar.

Verbetering
Wel signaleerde de onderneming dat in het tweede kwartaal de omzetontwikkeling in een vergelijkbaar aantal winkels beter was dan in de eerste drie maanden van 2009. ''Hoewel het tweede kwartaal zwak begon, was er in mei en juni sprake van een duidelijke verbetering''.

Beter Bed kampt met behoudende consumenten die de hand op de knip houden voor grote aankopen zoals een bed als gevolg van de economische crisis.

Extra winkels
Beter Bed heeft 1052 winkels in Spanje, Duitsland, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk. In de eerste zes maanden kreeg Beter Bed, dat een aggressief winkelbeleid voert, er per saldo zestien nieuwe vestigingen bij.

Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers zal Beter Bed ook aangeven welk interim-dividend aandeelhouders tegemoet kunnen zien.