ZWOLLE - De producent van buizen en pijpleidingsystemen Wavin heeft in de eerste helft van dit jaar veel last gehad van de moeilijke marktomstandigheden.

Kostenbesparingen wierpen echter hun vruchten af, het grootste deel van het operationele resultaat werd gerealiseerd in het tweede kwartaal. Dat liet topman Philip Houben vrijdag weten in een toelichting op de resultaten.

Beleggers reageerden verheugd, het aandeel schoot bijna 10 procent omhoog naar 1,49 euro.

Wavin schrapte het afgelopen jaar ongeveer 1350 van de achtduizend banen. De kosten hiervoor bedroegen in het eerste halfjaar 12,9 miljoen euro. Het bedrijf denkt hiermee minimaal 40 miljoen euro op jaarbasis te besparen.

Omzet
De omzet van Wavin daalde het afgelopen halfjaar ruim 31 procent naar 572,1 miljoen euro. Analisten hadden een omzet van 584 miljoen euro verwacht. Het tempo waarmee de omzet daalde nam af in het tweede kwartaal. In de tweede helft van dit jaar zal de omzet eveneens lager zijn dan vorig jaar, verwacht Wavin.

Het bedrijf moest een nettoverlies incasseren van 7,2 miljoen euro, inclusief eenmalige lasten. Het verlies is kleiner dan de verwachting van analisten, zij rekenden gemiddeld op 15 miljoen euro verlies. De daling van het operationeel resultaat met 96 procent viel analisten ook mee.

Besparingen
Wavin verwacht dat het operationeel resultaat de komende maanden zal stijgen dankzij alle kostenbesparende maatregelen. Het bedrijf verwacht dat de moeilijke marktomstandigheden aanhouden. De afgelopen maanden waren er echter ook signalen van een stabiliserende vraag, aldus Wavin.