ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Vopak heeft de winstverwachting voor dit jaar verhoogd.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) exclusief bijzondere posten zal circa 495 miljoen euro bedragen, waar eerder gerekend werd op ten minste 450 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

''Gezien de bemoedigende resultaten tot dusver en de groeivooruitzichten voor de rest van dit jaar, hebben wij onze winstverwachting voor 2009 naar boven bijgesteld'', aldus bestuursvoorzitter John Paul Broeders.

Capaciteit
In de eerste helft van dit jaar kwam het bedrijfsresultaat uit op 245,9 miljoen euro, een stijging van bijna 18 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. De stijging is volgens Broeders te danken aan de combinatie van capaciteitsuitbreiding en een sterke vraag naar opslagdiensten uit met name de olie-industrie.

De bijzondere posten waren per saldo 100.000 euro positief. Dat bedrag bleef over na verrekening van de opbrengst uit de verkoop van grond en waardeverminderingen van belangen in samenwerkingsverbanden.

Na aftrek van rente, belasting en afschrijvingen bleef een nettowinst over van 114,9 miljoen euro, ruim 16 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met 8,4 procent tot 492,1 miljoen euro.

Chemie
De chemieactiviteiten bleven opnieuw achter bij de andere divisies, met een omzetdaling van 5 procent tot 152 miljoen euro. Die daling was voornamelijk het gevolg van de verkoop van schepen waarmee Vopak binnen Europa chemicaliën vervoert.

''De daling van de doorzet bij een aantal chemische opslagactiviteiten van eerder dit jaar is inmiddels gestabiliseerd. Het is niettemin te vroeg om nu al te spreken over een structureel herstel van de chemiemarkt'', aldus Broeders.