NEW YORK - Wall Street begon de donderdag met een licht verlies. Maar dankzij vliegtuigbouwer Boeing en de weer oplopende olieprijzen konden de verliezen in de loop van de dag in winst worden omgezet.

Alle drie de beurzen in New York sloten de dag positief af. De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot op 9580,63 punten. Dat is 37,11 punten of 0,4 procent hoger. De breed samengestelde S&P 500-index steeg met 0,3 procent naar 1030,98 punten. Dat is een stijging met 2,86 punten. De technologiebeurs Nasdaq boekte een winst van 0,2 procent en kwam op 2027,73 punten. Dat is 3,30 punten hoger.

Boeing
De grootste stijger in de Dow was vliegtuigbouwer Boeing. Het concern maakte donderdag bekend dat de vaak uitgestelde testvlucht van de Dreamliner 787 eind dit jaar plaatsvindt. Het aandeel steeg na dit nieuws bijna 9 procent. Ook de olieprijzen hielpen de beurzen weer de weg omhoog te vinden. Aanvankelijk daalden zij en dat had een negatieve invloed op de aandelen van oliemaatschappijen, wat de hele Dow naar beneden trok.

Maar in de loop van de dag klommen zij weer. Dat maakte de terugval van de koersen van Chevron en Exxon Mobil weer een beetje goed. Zij leverden uiteindelijk nog wel een kleine 0,5 procent in, maar in de ochtenduren vertoonden zij een veel grotere min.

VS
De beleggers bleven ook donderdag terughoudend. Zij leken niet echt onder de indruk van een meevallende krimp van de Amerikaanse economie. Die kwam in het tweede kwartaal uit op 1 procent op jaarbasis. Dat was gelijk aan de eerste schatting die eind juni werd bekendgemaakt.

Maar analisten hadden er in doorsnee rekening mee gehouden dat de krimp zou worden bijgesteld tot min 1,5 procent. Dat dit niet gebeurde was voor beleggers geen reden enthousiast te worden. Kennelijk zijn zij bang dat een economisch herstel toch kleiner zal blijken of minder snel zal komen dan zij aanvankelijk hadden gedacht.

Werkloosheid
Uit een ander macrocijfer bleek dat minder Amerikanen in de afgelopen week voor het eerst een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Die afname viel licht tegen. Vrijdag krijgen de beleggers harde gegevens over het consumentenvertrouwen. Dan worden de cijfers over de Amerikaanse consumptie in juli gepubliceerd.

Bij sluiting van de beurzen in New York was de euro 1,4357 dollar waard. Bij het slot van de beurzen in Europa was dat 1,4260 dollar.