AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn donderdag opnieuw lager gesloten. Beleggers deden een stapje terug na de koersstijgingen van de afgelopen tijd.

Op het Damrak ging bouwbedrijf BAM sterk omlaag door teleurstelling over de verwachtingen voor heel dit jaar.

Slotstanden
De AEX-index van de beurs in Amsterdam eindigde 1,74 punten (0,6 procent) lager op 296,90 punten. De MidKap-index voor het middensegment verloor 4,50 punten (1 procent) tot 454,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs sloten tussen de 0,4 en 0,9 procent in de min.

Net als woensdag namen beleggers wat gas terug. ''Het is even een adempauze. De beurs is zo hard omhoog gegaan, dan krijg je op enig moment een keer winstnemingen'', zei handelaar Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

BAM
BAM was de grootste daler in de AEX met een koersverlies van 7 procent. Het bouwbedrijf zag de winst in de eerste helft van dit jaar sterk dalen, vooral door de malaise op de vastgoedmarkt. De winstprognose die BAM voor heel dit jaar gaf, viel tegen. ''De verwachting die ze hebben gegeven, was lager dan analisten hadden verwacht'', aldus Van der Stee.

In de MidKap-index stond branchegenoot Heijmans ook op verlies. Het aandeel Heijmans daalde 2,5 procent. Heijmans is net als BAM een grote speler op de Nederlandse woningmarkt.

Simac
Het aandeel van automatiseerder Simac Techniek zakte 9,5 procent. Het bedrijf kwam met halfjaarcijfers en verwacht dat de resultaten in de tweede helft van dit jaar lager zullen uitvallen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De handel in Europa veerde donderdag nog wel heel even op, na de bevestiging dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 1 procent is gekrompen. Analisten dachten dat de krimp zou worden bijgesteld tot 1,5 procent. Ook werden vorige week minder WW-uitkeringen aangevraagd in de Verenigde Staten.

Wall Street
Deze cijfers konden beleggers op Wall Street echter niet bekoren en de beurzen in New York openden vlak tot lager. Daarop zakten de indices in Europa weer weg.

In Londen verloor drankenconcern Diageo 4,1 procent. De producent van onder meer Johnnie Walker, Guinness en Smirnoff kwam met cijfers over het afgelopen boekjaar. Het bedrijf gaf ook een winstwaarschuwing voor dit jaar en dat drukte het aandeel in het rood.

Valuta
De euro was aan het slot van de handel 1,4260 dollar waard tegen 1,4230 dollar woensdag.