BUNNIK - Bouwbedrijf BAM heeft in de eerste helft van dit jaar in vrijwel alle markten last gehad van krimpende volumes, toenemende concurrentie en aanzienlijke prijsdruk. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De divisie vastgoed leed een verlies en blijft daarmee de zwakke plek van BAM.

De nettowinst in de eerste helft van dit jaar bedroeg 41,9 miljoen euro in vergelijking met 131 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde van 4,2 miljard euro naar 4,1 miljard euro.

Vastgoed
De winstdaling is vooral het gevolg van het verlies bij de vastgoeddivisie van 36,8 miljoen euro. Daar werd in de eerste helft van vorig jaar nog een winst geboekt van 52,9 miljoen euro. BAM zette geld opzij voor dalende verkoopprijzen in Nederland en nam een voorziening van 18,5 miljoen euro om lager dan verwachte opbrengsten van projecten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland op te vangen.

BAM verkocht de eerste zes maanden 715 woningen die het bedrijf zelf bouwde in vergelijking met 1600 huizen een jaar eerder. Het bedrijf denkt dit jaar 1500 woningen te verkopen, fors minder dan de ruim 3200 vorig jaar en de ruim 5300 in 2007 die BAM verkocht. Ondanks de "grote mate van onzekerheid in de markt" is het bouwbedrijf ervan overtuigd dat de eigen vastgoedbedrijven "binnen afzienbare termijn" opnieuw aan de winst zullen bijdragen.

Topjaren
Volgens BAM laten de moeilijke marktomstandigheden het echter niet toe dit jaar de resultaten van de 'topjaren' 2007 en 2008 te evenaren. Het bedrijf mikt voor dit jaar op een nettowinst tussen de 100 en 120 miljoen euro en een omzet van 8,3 miljard euro.

Analisten zitten met hun taxaties vrijwel middenin de winstprognose van BAM. Zij rekenen in doorsnee op 116 miljoen euro en een omzet van 8,2 miljard euro. In 2008 haalde BAM een nettowinst van 162 miljoen euro op een omzet van 8,8 miljard euro.