SLIEDRECHT - Softwareproducent Unit4Agresso heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 69 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder.

De winst is wel hoger dan analisten hadden verwacht. De producent van bedrijfssoftware presenteerde zijn halfjaarcijfers donderdag. Het bedrijf heeft door de economische crisis last van verminderde vraag naar licenties.

Resultaat
De winst uit voortgezette activiteiten kwam uit op 3,5 miljoen euro tegen 11,5 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebitda) was 28,8 miljoen euro, 5 procent lager dan vorig jaar. De omzet ging met 2 procent omlaag tot 187,1 miljoen euro. Ondernemingen zijn in deze onzekere tijden minder bereid te investeren in software.

In juni waren de licentieverkopen sterk, aldus het bedrijf in een toelichting, die daarbij geen verdere financiële details gaf.

Verwachting
Unit4Agresso handhaafde donderdag zijn verwachting voor het bedrijfsresultaat. De softwareproducent verwacht voor heel 2009 een operationele winst van ten minste 70,1 miljoen euro, het resultaat van vorig jaar.

Het bedrijf verwacht een relatief sterk laatste kwartaal in 2009. Unit4Agresso ziet het aantal verkoopkansen toenemen. Wat betreft de risico's en onzekerheden voor de softwareproducent voorziet Unit4Agresso voor de tweede helft van 2009 weinig wijzigingen.

Spanje
Vooral in Spanje had de softwareproducent het zwaar. De omzet daalde er 14 procent doordat de vraag in de publieke sector, de bouw en de financiële sector terugliep. Het land is goed voor 10 procent van de totale omzet.

Om het hoofd te bieden aan de verslechterde omstandigheden is Unit4Agresso aan het reorganiseren. In Spanje en het Verenigd Koninkrijk, waar het bedrijf ook moeilijke tijden beleeft, werd 10 procent van het banenbestand geschrapt.

In het Verenigd Koninkrijk daalde de omzet tegen constante wisselkoersen met 8 procent, doordat de capaciteit werd teruggeschroefd. Het Britse onderdeel levert een vijfde van de omzet.