NEW YORK - De koersen op Wall Street gingen woensdag op en neer. Beleggers toonden zich behoedzaam, ondanks diverse positieve signalen over de Amerikaanse economie.

Na een lagere opening, veerden de koersen even op na een gunstig cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt. Daarna bleven zij rond de nullijn schommelen en alle drie de beurzen in New York sloten uiteindelijk op vrijwel dezelfde stand als dinsdag.

Slotstanden
De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op 9543,52 punten, 4,23 punten hoger. De breder samengestelde S&P 500-index kwam uit op 1028,12 punten, 0.12 punten hoger. De technologiebeurs Nasdaq steeg 0,20 punten en sloot op 2024,43 punten. De verschuivingen waren zo klein dat het in alle drie de gevallen in percentages uitgedrukt op 0 procent uitkwam.

Na de recente koersstijgingen nemen de beleggers even adempauze, aldus een analist. Vlak voor opening van de beurs werd bekend dat producenten van duurzame goederen in juli 4,9 procent meer orders hadden gekregen dan de maand ervoor.

Huizenmarkt
Maar toch openden de beurzen lager. Zij herstelden zich toen kort na opening bekend werd dat er in juli meer nieuwe huizen zijn verkocht dan in juni. Maar ook dat gunstige cijfer kon de belegger niet tot grote acties verleiden. Een analist sprak van een ''slaperige dag''.

Marktanalist Rob Stein had er wel een verklaring voor. ''We staan op een kruispunt'', meende hij ''De economische data zijn licht verbeterd, terwijl de markt meer dan licht is gestegen. Dat betekent dat de data zullen moeten inlopen op de markt of dat de markt te hard is gegaan en zich moet corrigeren.''

Home Depot
Aan de woningbouw gerelateerde fondsen profiteerden woensdag wel van de huizencijfers. Zo steeg het aandeel van doe-het-zelfketen Home Depot met ruim 1,25 procent. Het aandeel Pulte Homes (huizenbouw) kreeg er dik 2 procent bij.

Ook de oliemaatschappijen bleven het goed doen,. Zowel Exxon Mobil als Chevron zag de koers weer met een kleine 0,5 procent stijgen. De banken daarentegen leverden na de plusjes van dinsdag woensdag weer iets in. JP Morgan Chase verloor 1,22 procent en de Bank of America leverde 0,3 procent in.

Valuta
De euro was aan het einde van de handel in New York 1,4250 dollar waard. Aan het einde van de handelsdag in Europa noteerde de munt 1,4228 dollar.