SON - De producent van elektronische componenten Neways is in de eerste helft van dit jaar in het rood gedoken. Het bedrijf leed een verlies van 4,2 miljoen euro tegen een winst van 1,9 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte het bedrijf woensdag voorbeurs bekend.

De omzet nam met 28 procent af tot 93,4 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op een verlies van 3,1 miljoen euro. Vorig jaar behaalde Neways nog een positief bedrijfsresultaat van 3,9 miljoen euro. De orderportefeuille per 30 juni 2009 bedroeg 52,6 miljoen euro, 23 procent minder ten opzichte van vorig jaar.

Vraaguitval
Volgens het bedrijf zijn de lagere cijfers het gevolg van vraaguitval in vooral de halfgeleidersector. Voor de komende tijd verwacht het bedrijf dat de vraag toeneemt en dat daardoor in het vierde kwartaal herstel zichtbaar zal zijn.

De ingezette kostenbesparingen, waaronder een interne reorganisatie, zullen volgens het bedrijf een positieve invloed hebben op de omzet. De kostenreductieprogramma's zullen eind 2009 het huidige break-even niveau van EUR 195 miljoen met enkele miljoenen euro's verder verlagen.

Optimisme
Voor de tweede helft van het jaar is Neways gematigd positief. Het bedrijf verwacht dat de resultaten dan beter zullen uitpakken.