AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag in het rood geëindigd, na vier achtereenvolgende dagen van winst. Lagere koersen bij zwaarwegende energiefondsen drukten de beurzen in de min.

De hoofdindex AEX in Amsterdam verloor 1,39 punten, ofwel 0,5 procent, tot 298,64 punten. Dinsdag doorbrak de AEX nog de grens van 300 punten. De MidKap-index noteerde 0,4 procent lager op 459,14 punten. Op de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs sloten de indices tot 0,6 procent in de min.

De Europese beurzen, inclusief de AEX, stonden de hele dag in de min, maar hadden in de middag een kleine opleving na een gunstig cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt. Anderhalf uur voor de sluiting van de beurzen in Europa werd bekend dat in juli de verkoop van nieuwe eengezinswoningen met bijna 10 procent was gestegen tot 433.000.

Olie
Energieconcerns en mijnbouwers zorgden voor de sterkste neerwaartse druk op de aandelenbeurzen. De oliemaatschappijen Shell, BP en Total leverden tot 1 procent in, nadat de olieprijs tot 71 dollar per vat was gezakt (min 1,3 procent). Op dinsdag daalde de prijs al met 3 procent.

ArcelorMittal verloor 3,1 procent. Het concern, dat zelf aanzienlijke mijnbouwactiviteiten heeft, volgde giganten als BHP Billiton (min 1,4 procent) en Rio Tinto (min 4 procent) omlaag. De sector had last van tegenvallende resultaten van koperdelver Antofagasta (min 4,8 procent).

Heineken
Bierbrouwer Heineken trok zich niets aan van het negatieve sentiment en voerde de AEX aan met een koerswinst van 7,2 procent. Beleggers waren zeer tevreden met de resultaten die het concern presenteerde. ''Waanzinnig goede cijfers'', aldus een handelaar.

Voedingsmiddelenconcern Wessanen bungelde onderaan de MidKap-index met een min van 5,6 procent. Het fonds kreeg een afwaardering van ING, die de markt te optimistisch vindt over de mogelijkheden voor het bedrijf op de lange termijn. Het bedrijf heeft nog veel prangende zaken op de korte termijn, zoals het 'schoonmaken' van de balans.

Op de valutamarkt was de euro 1,4228 dollar waard. Aan het slot van Europese beurzen een dag eerder was de munt 1,4335 dollar waard.